„Успехът ни обича“

На 1 март в ОбУ „Добри Войников” посрещнахме Баба Марта. Тя подари на всички ученици мартеници и  им пожела здраве през цялата година.

Група  „Добруджанче” и група „Българе” към проект „Успехът ни обича” към ЦОИДУЕМ подготвиха празнична програма за посрещането на 1 март.

Част от учениците от двете групи, техните ръководители, образователния медиатор, Баба Марта и Пижо  изработиха мартеници, оцветяваха поздравителни картички, плетоха плитки на момичета с бяла и червена прежда.

Други участници в съвместното занятие рецитираха стихове за пролетта и първомартенските гости, попълваха работни листи.

В презентация бяха представени ритуали и поверия и легенди,  свързани с празника.

В края на занятието бяха отличени най-добрите картички и мартеници.

На 23.10.2020 г. ученици и учители от ОбУ „Добри Войников” по Дейност 4 –  група „Българе” и Дейност 7 –  група „Първи стъпки към успеха” по проект „Успехът ни обича”, финансиран от  ЦОИДУЕМ посетиха Регионална библиотека „Дора Габе” и Добруджански технологичен колеж. 

Участниците от група „Българе” се запознаха със същността на краеведската работа и с дейността на сектор „Краезнание” към библиотеката,  разгледаха книги от различни области от фонда на сектора, както и издания на библиотеката на разнообразни теми, свързани с добруджанския край. 

Проведе се беседа за делото на видни краеведи, извършвали в продължение на десетилетия изследвания по множество теми от живота на Добруджа, на нейното минало и настояще. 

За спомен от срещата децата получиха и подарък – книгата „Централните улици на стария град Добрич 1900 – 1960” на Веселина Малчева – дългогодишен и всеотдаен краевед, един от основателите на Дружеството на краеведите в Добрич, автор на множество книги с краеведска тематика – с автограф от авторката. 

Учениците разгледаха с интерес фотографиите, запечатали образа на Добрич от създаването на града до 60-те години на XX-и век, от постоянната изложба „Някогашният Добрич”, експонирана във фоайето на библиотеката. 

Учениците от група „Първи стъпки към успеха” разгледаха шлосерските  работилници  в Добруджански технологичен колеж. Те бяха посрещнати от гл. ас. д-р инж. Демирев, който демонстрира пред учениците как се изработва панта за врата на струг и ги запозна с устройството на универсален струг, фреза и пробивна машина.