2016/2017

Механизъм против насилието

 • Заповед на Началник на РУО – Добрич;
 • Приложение 1 – Карта на услугите;
 • Приложение 2 – Информация за същността на социалните услуги;
 • Приложение 3 – Добри практики;
 • Приложение 4 – Практически насоки за действия в случай на инцидент, насилие и др. практически ситуации.

На 15 юни учениците от VII и VIII клас получиха дипломи за основно образование и удостоверения за завършен VII клас. Двата класа подготвиха съвместна програма, рецитираха, пяха и танцуваха. Не липсваха сълзи в очите на ученици и учители, предизвикани от бъдещата раздяла. Класните ръководители на двата класа връчиха послания на своите ученици, в които им пожелаха винаги да бъдат дръзки, жизнерадостни, усмихнати, силни, трудолюбиви, да се учат, да вярват, да мечтаят, защото човек е такъв, каквито са мечтите му. След училищното тържество ученици и учители продължиха своя празник в ресторант «Старият Добрич».
На 10.06.2017 г. група за автентичен фолклор «Български народни танци» участва на 14 Детски ромски фестивал „Отворено сърце“, гр. Велико Търново. Представени бяха хората „Опас“ и хореографска обработка на хоро по арабска музика. През трите фестивални дни парк „Марно поле“ се превръща в сцена на детския талант и усмивки. Танцьорите от нашата група имаха възможност да видят изпълненията на техни връстници от цяла България и съседните ни страни. Участието във фестивала бе като награда за труда, който учениците положиха по време на занятията през цялата година.
На 02.06.2017 г. учениците от V до VIII клас участваха в поход до с. Полковник Минково. Те посетиха параклиса, играха, събираха диви цветя.

На 31.05.2017 г. учениците от Начален етап проведоха празник „На чаршията”. В близост до класната стая на открито е подредена чаршия с различни дюкяни като: сиропчийница, геврекчийница, цветарница, шикерджийница, бижутерийница. На фона на музика от стари градски песни по чаршията тръгнаха двойки  момичета и момчета, облечени в ретро стил, които разговаряха и си избираха това, което им харесва. До близкото дърво е пресъздаден образа на бившата врачка ”Мъзлъмка” от село Победа, която пожелаваше на всички здраве и късмет. В центъра на чаршията весело се усмихва бостанско плашило и акробат се превърташе около него. Атрактивен е ученикът, който привлича вниманието и играе със зарчето на късмета. Учители  и ученици се постараха да  пресъздадат автентичния дух на чаршията в миналото. Весела музикална програма от стихове, драматизации, песни и танци показаха учениците пред гостите от училището от град Вълчи дол и своите родители. Всички се хванаха на най-дългото училищно хоро. Така  беше закрит празника в училището и проект „Твоят час”.

Учениците от група „Чета и пиша с фолклора на етносите” по проект „Твоят час” от втори клас участваха в национален конкурс на  Aртихектурно-етнографски  музей на открито „Етър” град Габрово, с изработване на кукли – бостански плашила от естествени материали като текстил, слама, дървен материал, прежда. Куклите са поставени в алеята на плашилата в двора на комплекса. Облика  му е по-различен с различни по жанр плашила. Съгласно регламента на конкурса,  те са смешни, страшни, традиционнни, цялостна композиция. Символизират традицията да пазят реколтата от птиците. Излъчват респект и доброта. Децата от Обединено училище „Добри Войников”, село Победа бяха наградени за цялостна композиция с диплом  и образователна игра.

За поредна година в Обединено училище „Добри Войников“ беше проведен ден на Ученическото самоуправление, в който ученици поемат ролята на учители, директор,  заместник директор, главен учител, счетоводител, медицинска сестра, огняр, хигиенисти.

Учениците, учителите и всички служители в училището си размениха ролите.   Възпитаниците на нашето училище поеха управлението в свои ръце. Те изготвяха заповеди, списъци, табла, обслужваха деца в медицинския кабинет, грижиха се за хигиената.

Всички споделиха, че Денят на самоуправлението е много вълнуващ, интересен и полезен за тях, защото им дава възможност да се поставят на мястото на своите преподаватели.

На 23.05.2017 г. в Обединено училище „Добри Войников“ бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Учениците от всички класове представиха стихотворения и песни, посветени на празника. Тържеството завърши с българско хоро.
На 13.05.2017 г. ученици и учители от Обединено училище „Добри Войников”, с. Победа пътувахме до гр. Каварна. Всички присъствахме на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето” и  на отличното изпълнение на малките танцьори от нашето училище, които се представиха с танца „Шиници”.

След участието се разходихме по центъра на града, разгледахме музеи. Посетихме историческото селище „Онгъла”, където за няколко часа се пренесохме в миналото на България и си припомнихме историята от времето на хан Аспарух до наши дни.

В края на нашата екскурзия стигнахме до красивия  нос Калиакра, насладихме се на красивата природа и направихме снимки за спомен от този прекрасен ден.

В Обединено училище „Добри Войников” се проведе Маратон по четене. Всеки клас, след състезания в часовете по БЕЛ, излъчи свои представители.

Ученици рецитираха стихове за любовта към книгите, за родната реч и училището.

Проведе се викторина с гатанки, свързани с темата на мероприятието. За учениците, отговорили правилно, имаше награди.

В маратона по четене най-добре се представиха Ергюл от I клас, Шени от II клас, Веселина от  III клас, Гергана от IV, Милен от V и Назар от VII клас. Те получиха награди – книги, тефтери, химикали. Специална награда получи Славейко от VIII  клас за най-бързо и правилно четене.

Мелиса Мирославова и Невим Амед от група „Чета и пиша с фолклора на етносите” по проект „Твоят час” от втори клас участваха в национален конкурс под надслов „Моят учител е супергерой” на фондация „Тебешир” и бяха наградени с грамоти. Те изразиха своето отношение към учителките си, нарисувани като царици, които водят децата по пътя на знанието сред цветя и под многоцветна дъга.
На 09.05.2017 г. в училищния двор проведохме спортен празник. Започнахме с Крос на 600 метра. Последваха игрите Народна топка, Дърпане на въже, Бягане с чували и Мини футбол. Учениците участваха масово и се заредиха положително емоционално.

На 9 май 2017 г. в Обединено училище „Добри Войников“, село Победа се проведе   Благотворителен базар – изложба на рисунки и материали, изработени от учениците в часовете по Изобразително изкуство.

Поводът е победата в конкурса на Национална мрежа за децата „Промяната – това сме ние“. Училището спечели нов проект – „Ателие за шивашко майсторство“.

Целта бе да се съберат средства за собствен принос на училището за проекта.

На 05.05.2017 г. членове на БМЧК към Обединено училище „Добри Войников“ взеха участие в Областното състезание за ученически екипи по първа помощ. Състезанието беше организирано от БЧК с цел да се проверят уменията на учениците за оказване на първа помощ. В надпреварата участваха девет отбора. Екипът ни се състоеше от четирима ученици от осми клас, които предварително бяха обучени от медицинския специалист в училището.

Ученици от ОУ „Добри Войников“ участваха в  първия конкурс – рецитал „За да има България“, организиран от Община Добрич и Драматичен театър „Йордан Йовков“. Събитието бе открито от кмета на добруджанския град Йордан Йорданов, който заяви, че неслучайно конкурсът е „За да я има България“, защото децата са бъдещето на България.

300 деца от общините Добрич, Добричка, Тервел, Крушари, Балчик и Каварна имаха възможността да очароват журито със свои изпълнения на произведения от българската поезия, проза и драматургия.

В Камерна зала Добрич Джансу Севгин от нашето училище рецитира стихотворението „България“ на Евстати Бурнаски, а в Огледална зала Кристина Куманова се представи със стихотворението „Наследство“ на българската поетеса Тоня Борисова.

За своето участие талантливите ученици получиха грамоти.
На 29.04.2017 г. учениците от ОУ “Добри Войников“ участваха в Общински спортен празник „Да спортуваме заедно“ в село Карапелит, община Добричка.

След дълги и оспорвани състезания, нашите спортисти спечелиха първо място по Волейбол и две втори места съответно по Тенис на маса и Шах.

На 26.04.2017 г. в с. Победа се проведоха спортни образователни игри за деца от 7 до 15 г.

Събитието се провежда в рамките на проект “Възраждане и мобилизиране на общности чрез спорт: Интегриране на мениджмънта на спортни събития в работата с младежи за постигане на трайнo социално въздействие” (SCORE), който се изпълнява с финансовата подкрепа на програма Еразъм + на Европейската комисия.

Водеща организация е добричкият футболен клуб „Интер“, а партньори са Нигерия, Зимбабве и Ботсвана, Литва и Турция.

В мероприятието, което се проведе с учениците от ОУ „Добри Войников“, бяха представени разработените по проекта обучителни материали и сборник с добри практики в младежката дейност.

Целта е да се стимулира участието на деца от малцинствени групи, както и такива в неравностойно положение, в спортни събития. Футболисти и футболни треньори  показаха на децата тренировъчни упражнения и основни похвати във футбола, засегнаха темата за използването на спорта като средство за обединяване на обществото, доказвайки че чрез задружна игра се преодоляват междуобщностните конфликти.

На 24.04.2017 г. учениците от ОУ „Добри Войников”, село Победа, общ. Добричка,  отбелязаха Световния ден на Земята.

Беше изработено табло за празника. Учениците от V – VIII клас наблюдаваха презентация на тема „Земята – нашият дом”, а малките природолюбители от I – IV клас подредиха изложба от саксийни цветя на тема „Моето любимо цвете”. За притежателите на най-красивите  и добре отглеждани цветя имаше награди.

Журито класира на първо място Гергана Миленова от четвърти клас, на второ място Росина Стоилова от първи клас, а останалите участници получиха поощрителни награди.

Ученици от 5-8 клас участваха в Общински спортни игри „Да спортуваме заедно“. Те се представиха добре и от 8 отбора заеха четвърто място.  Децата се прибраха заредени с много положителни емоции.

На 22.04.2017 г. група  ученици от ОУ ,,Добри Войников“ взеха участие в V-я Национален фестивал за руска поезия, песен и танц ,,Пусть всегда будет солнце” за област Добрич. Децата   се представиха много добре и спечелиха трето място с песента ,,Песня и жираф“.

УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩЕТО В ПОБЕДА ОБСЪЖДАХА ПРОФЕСИИТЕ, КОИТО ХАРЕСВАТ

На 21.04.2017 г. на учениците от V до VIII клас гостуваха лектори от РЗИ – Добрич,  които изнесоха здравни беседи, свързани с вредата от тютюнопушенето и и наркотиците.

С помощта на различни ролеви игри учениците овладяха умения да измислят алтернативни решения на цигарите и  наркотиците и да предвиждат последиците от тях.

Учениците изразиха отрицателното си отношение към тютюнопушенето, алкохола и наркотиците и желанието си за здравословен начин на живот, изключващ употребата на дрога.

8 април е Международен ден на ромите. Училища, които работят по проект ,,Всеки ученик ще бъде отличник“ към Център Амалипе, гр. Велико Търново, организираха и участваха в празничен концерт в гр. Генерал Тошево. Представители на  община Добричка  бяха ОУ “Добри Войников” с. Победа и ОУ “Климент Охридски” с. Смолница.

Децата от различните етноси заедно пяха и танцуваха пред гости, учители, родители и общественост.

Преди концерта, докато учениците разглеждаха местния музей, учители и родители от съответните училища, представители на Родителски клубове, се събраха и разговаряха по проблемите на образованието на ромските деца – допускане на безпричинни отсъствия, ранни бракове, отпадане от училище, незаинтересованост на родителите по отношение на училищните въпроси. Присъстващите родители изказаха своето мнение и обещаха да помагат на училищата.
Обучение на председателите на Ученически парламенти

Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, гр. Велико Търново организира тридневно обучение в град Сливен на председателите на ученическите парламенти.

В първия ден от обучението се организира среща, на която присъстваха ученици, учители, родители, общественост от гр. Сливен, представители на неправителствени организации. На тази среща присъстваха министъра на образованието професор Денков, посланиците на Франция, Швейцария, Холандия у нас. Дискутираха се проблеми за обучението на ромските деца, безпричинни отсъствия и отпадане от училище, влиянието на семейната среда. Останалите два дни учениците участваха в работата на „Училище по толерантност”, където бяха занимавани с интересни за тях проблеми. Разискваха различни полезни  въпроси.

Проведе се „Вечер на таланта”. Талантливите  деца бяха наградени. Направи се анализ на наученото и всеки участник получи сертификат и тениска със символите на „Амалипе”. От област Добрич присъстваха представители на Обединено училище „Добри Войников” с. Победа, ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, ОУ „Васил Левски” с. Хитово и СУ „Христо Смерненски” с. Крушари.

Ученици и учители си тръгнаха заредени с много идеи и добри практики от работата на различните училища от цялата страна.

Община Добричка организира в с. Стожер отпразнуване на деня на ромите. Участваха ученици от училищата на територията на общината.
Танцов състав „Хоп-Троп” от Обединено училище „Добри Войников” с. Победа, община Добричка представи танц с шиници.

Учениците от нашето училище участваха в среща-разговор с историка Георги Казанджиев във връзка с инициативата „Осинови паметник”.

Основна тема на неговите изследвания е българската войска от най-дълбока древност. Георги Казанджиев е автор на много книги, между които: „Бойният път на 46-ти пехотен Добрички полк“, „Унизени, но непобедени“, „Добричката епопея – 5-7.IX.1916 г.“, „Генерал-лейтенант Иван Колев“, „Генерал от пехотата Стефан Тошев“, „Генерал от пехотата Пантелей Киселов“, „Генерал от пехотата Данаил Николаев“, „Генерал от пехотата Георги Тодоров“, „Войните на българската войска от най-дълбока древност до 1945 г.“, „Непобедените български полкове“, „Величие и падение на българските канове и царе“, „Божества, Богове, Богини“.

Той разказа на присъстващите за участието на добруджанци в Първата световна война, за героите и техните подвизи, за развитието на с. Победа в началото на XX век. Бяха зададени въпроси, относно бъдещите книги на госта, за поуките, които хората трябва да си вземат, изучавайки миналото и историята.

На 28.03.2017 г. в ОУ „Добри Войников“ се проведе практическо занятие за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. Занятието включваше земетресение и пожар. Учениците адекватно реагираха на ситуацията, а членовете на БМЧК се погрижиха за пострадалите ученици.
Ученици от 7 и 8 клас от Обединено училище „Добри Войников“ взеха участие в областни ученически игри, които се проведоха във ФСГ „Васил Левски“, гр. Добрич. Децата се представиха отлично и се върнаха заредени с много емоции.
25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО
В часовете по ИТ учениците изработиха знаци с послания за 25 март и ги носиха през учебните часове; на дъските в класните стаи през цялата седмица дежурните записваха „25 март – Ден на търпението”; в часовете на класния ръководител във всички класове бе представена презентация за уважението и толерантността.
В часове по БЕЛ учениците слушаха стихотворения от български автори за добротата и взаимното разбиране, приказки за доброто и злото.


Група за преодоляване на обучителни затруднения „Математиката – полезна и забавна“, с ръководител г-жа Валентина Трифонова. Екипната работа с родителите – съвместен час родители и ученици. Всеки ученик обсъжда задачата със своя родител и заедно вземат решение за отговора на задачата. Образователният софтуер Envision ангажира вниманието на всеки отделен ученик. Системата дава възможност за едновременно взаимодействие на учениците от групата. Посредством своите мишки, те взимат участие в различни видове дейности с отборен или състезателен характер.
Учениците от втори клас работят по проект „Твоят час” – „Чета и пиша с фолклора на етносите”. Те проведоха занятие под надслов „Дето си от всички най-добра”. Учениците показаха силата на майчината обич към децата от различните етноси. След като работиха по зададено стихотворение те се забавляваха от сърце в присъствието на своите майки, рисуваха, рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха. Занятието завърши с почерпка и подаръци за майките.

Трето място в Национален конкурс за мартеници в град Перник – „Дай, бабо огънче” получи група „Чета и пиша с фолклора на етносите” по проект „Твоят час”.

Учениците изпратиха мартеница до БТВ Медиа Груп с пожелание за здраве, късмет и добри новини за целия български народ.

Желаем на всички деца бабиното огънче да запали искрица на доброта и обич към българските традиции.
3 март! На тази велика дата ние отбелязваме националния празник на България.

Свеждаме чела пред националните символи и заставаме изправени с уважение и признателност към хилядите, които направиха мечтата реалност! От уважение към самите нас! Заради достойнството на държавата ни!

Учениците от ОУ „Добри Войников“ отбелязаха празника с изработване на табло „За мен България е…“, на което всяко дете изразява своето разбиране за Родината. Подготвен бе рецитал, представен от третокласниците и четвъртокласниците. Тържественото отбелязване на празника завърши с танц, под звуците на маршова песен и с цветовете на българското знаме.

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА…

В ОУ „Добри Войников” с. Победа, община Добричка учениците с радост посрещнаха Баба Марта. Те рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха и разказваха предания и легенди. Баба Марта ги закичи с мартеници като им пожела да са здрави, бели и червени като мартениците.

Баба Марта  посети  Целодневна детска градина в село Победа и закичи децата. След това посети ромската махала, където учениците завързаха мартеници на своите родители, баби и дядовци. Децата ги поздравиха със стихове и песни за Баба Марта и пред магазина извиха кръшно хорце.

Подготовката  започна далеч преди  празника. Учениците от Проект „Твоят час”,  „Чета и пиша с фолклора на етносите” изпратиха мартеница за конкурса „Дай, бабо, огънче”, гр. Перник и поздрав до „БТВ-Медиа”.

Организиран беше благотворителен базар с мартеници. Събраните средства са за подпомагане на лечението на Божидар Славов от ФСГ гр. Добрич. Денят премина с весело настроение и усмивки, а Пижо и Пенда се радват на децата от стобора на училищния кът на етносите.

Международният ден за борба с ученическия тормоз – ден на розовата фланелка бе отбелязан в нашето училище. Розови лентички с послание „Заедно срещу тормоза” изненадаха учители и ученици.

С табла „Ден на розовата фланелка” и  „Училище без страх”; балони с надпис „Не на тормоза”, учениците отправиха различни послания срещу тормоза. Цитираха данни на УНИЦЕФ за тормоза в училищата в световен мащаб.

В ОУ „Добри Войников”отбелязахме 144 години от смъртта на най-великия син на България – Васил Левски.

Проведе се викторина с името „С Апостола в сърцето”, защото в сърцето на всеки българин живее спомен за него – за Апостола, за неуловимия Дякон, за човека с най-чистата душа.

В началото ученици от I и IV клас рецитираха стихове за Васил Левски.

Участваха два отбора, които показаха своите знания за живота и делото на великия българин.

Те бяха оценявани от жури в състав: г-жа Евгения Минчева и г-жа Тодорка Атанасова.

Отборите се състезаваха в 4 кръга.

В I кръг представиха моменти от живота на Левски, във II кръг отговаряха на въпроси, свързани с великия герой, в III кръг по един участник от двата отбора представи стихотворение за Дякона, а журито  оцени  рецитаторските способности, а в  IV кръг отборите трябваше да подредят правилно по 3 мисли на Васил Левски.

Двата отбора бяха следните:

 1. Отбор „Свята република”: Милен от 5 клас, Джансу от 7 клас и Кристина от 4 клас
 2. Отбор „Народно управление”: Назар от 7 клас, Дарина от 8 клас и Гергана от 4 клас

Във  викторината с малка преднина спечели отбор „Народно управление”. Всички получиха грамоти за отлично представяне и подаръци.

След отбелязването на годишнината на всички присъстващи – ученици, учители и родители бе съобщено, че в училището ни започва благотворителна акция за събиране на средства за БОЖИДАР СЛАВОВ ГЕОРГИЕВ, ученик от XII клас във ФСГ „Васил Левски“, гр. Добрич, който претърпява сериозна операция за отстраняване на злокачествен тумор на синусите. Призовахме всички да дарят средства, които да помогнат за операцията и следоперативното лечение на ученика.

За празника на любовта – Свети Валентин, учениците от VII и VIII клас и участниците в  клуб „Арт ателие” към проект „Твоят час” с ръководител М. Вълчева, подредиха изложба с изработените от тях красиви валентинки.

Международният ден за безопасен интернет бе отбелязан в нашето училище с открит урок, изнесен от преподавателя по ИТ Валентина  Трифонова. Участваха ученици от прогимназиален етап. Чрез ситуативни ситуации учениците обясняваха как се извършват настройки на профилите във Facebook, кога и как трябва да докладват на Facebook, как да блокират нежелани съобщения и потребители във Facebook.

Показаха как се изтрива историята на посетените сайтове (необходимост при ползване на чужд компютър).

Електронната поща също крие опасности. Използвахме контролни въпроси за безопасна работа.

„Другият речник на Интернет“ разкри пред учениците още опасности, за които не са се замисляли или не са подозирали, че съществуват.

По-малките ученици разбраха, че има къде да се оплачат, ако нещо/някой ги тормози в Интернет. Запознаха се с формата за „Подай сигнал за незаконно съдържание“.

В края на часа преподавателят подари на всички присъстващи, учители и ученици, визитки „БЛОБ“ с пожелание за безопасно сърфиране.

Специални благодарности към сайта на Българският Център за безопасен интернет за материалите и актуалните новини!

Мероприятия в чест на Василица в ОУ „Добри Войников”, село Победа, организирани от г-жа Тодорка Василева, класен ръководител на II клас

 1. Изработване на постер със снимки, предание за Банго Васил, стихотвортение.
 2. Изработване на поздравителни картички за семействата на децата.
 3. Изработване на късметчета, завързани за дряново клонче, за учители и персонал.
 4. Прожектиране на филм за Василица.
 5. Рисунки на тема „Моята Василица” в клуб „Чета и пиша с фолклора на етносите”, по проект „Твоят час“.


На 01.12.2016 г. бе отбелязан Световният ден на борба с болестта СПИН.

Членове на Ученическия парламент закачиха ученици, учители и родители с червени панделки, които са международният символ на анти-СПИН кампанията.

Червената панделка е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.

По повод патронния празник на ОУ „Добри Войников” ученици и учители посетиха Историческия музей в гр. Добрич, Възрожденското училище в етнографския комплекс „Стария Добрич” и Художествената галерия.

Учениците от VII и  VIII клас с интерес разгледаха експозиците в историческия музей и си направиха интересни снимки.

В Художествената галерия  децата от I и  II клас изработиха  красиви венчета и разказаха за своята екскурзия пред журналистите от Регионална телевизия Добрич.     Учениците от III, IV, V и VI се върнаха години назад – през Възраждането, писаха върху пясък и слушаха за начина на обучение в първите новобългарски училища.

След това всички се отправиха към кино „Икар”, където гледаха анимационния филм „Пук”.
Деца от ОУ „Добри Войников“, с. Победа творят есенни сувенири

Международен ден на толерантността

Членове на Ученическия парламент в училище запознаха учениците с фактите на честването на този ден по света и представиха презентация, призоваваща ни да бъдем толерантни, добри, да зачитаме чуждото мнение.

В края на тържеството учители и ученици получиха пъстри брошури със стихове и мисли за приятелството и  уважението между хората и с пожелание да предаваме доброто и на други хора.

На 08.11. в ОУ „Добри Войников“ се проведе практическо занятие за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. С продължително биене на ръчния звънец се оповести земетресение и пожар. Учениците организирано напуснаха сградата на училището, а членовете на БМЧК към училището и специалистът по медико-санитарна защита се погрижиха за пострадалите ученици.

На 07.11.2016 г. читалище „Христо Ботев“ в село Методиево отпразнува 75 години от създаването си.

Ученици от нашето училище отправиха поздрав към гостите на тържеството. Той включваше рецитал, посветен на Народните будители, песента „Детство мое“ в изпълнение на музикалната група към училището, а танцьорите от танцов състав „Хоп-Троп“ внесоха много настроение в залата и възродиха българските традиции.

С много почит към великите българи и тази година ученици и учители от ОУ „Добри Войников”, с. Победа отбелязаха Денят на народните будители.

Ученици от VII и VIII клас представиха презентация, посветена на първите будители, на борците за църковна независимост през Възраждането и революционерите, загинали в името на политическото освобождение на България. Звучаха прекрасни стихотворения в чест на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Христо Ботев и много други българи отдали живота си за отечеството.

През месец октомври 2016 г.  в ОУ „Д. Войников” се проведоха дейности за разясняване на взаимните ползи от образователната интеграция на децата от етническите малцинства и за повече толерантност между хората.

Бе организирана изложба на тема  „Толерантността между хората” от Мариана Вълчева  – преподавател по Изобразително изкуство и Снежана Йовева  – преподавател в III и  IV клас.

В часовете по БЕЛ от I до V клас  децата с удоволствие четоха български, турски и ромски приказки, а ученици от VI до VIII клас представиха творчеството на известни турски и ромски автори.

Надежда Георгиева, съвместно с Ученическия парламент, подготви табло „Единни в многообразието”,  в което показваме на  цяла България, че при нас от години деца, учители и родители учат, работят и се веселят заедно, независимо от етническата си принадлежност.

На 27.10.2016 г. се проведе час по толерантност „Отворени врати за родители”, където класните ръководители  представиха презентации по темата.

Донка Вълчева и Райна Михова – учители в I клас, заедно с малките си възпитаници и техни родители и близки, изготвиха табло на толерантността, очертавайки малките си ръчички на цветни листи.

Тодорка Василева и нейните ученици от II клас създадоха прекрасно дърво на приятелството, с което призоваха всички деца и възрастни за повече уважение, разбиране и толерантност.

На 21.10.2016 г. в ОУ „Добри Войников” по Национална кампания „За чиста околна среда – 2016 г.” на тема „Обичам природата – и аз участвам” по проект „Класна стая под дърветата” г-жа Донка Петрова проведе открит урок в класната стая на двора.

Урокът по „Човекът и природата” се проведе с учениците  от V и VІ клас на тема „Природата е в нас и ние сме в природата”. Присъстваха всички учители и ученици от училището. Учениците назоваваха имената на растения и животни от родния край, посочваха имената на  растения и животни, които се срещат в училищния двор, имената на защитени растения и животни. Разказаха, че на територията на село Победа има защитено растение Гинко билоба – пред кметството, а в селата Котленци, Методиево, Стефан Караджа и Царевец има щъркелови гнезда. По време на урока учениците изработиха табло „Да пазим природата”, на което те отразиха какви правила трябва да спазват, когато са сред природата – ако са туристи,  гъбари, билкари и риболовци. Учениците Ивелина и Милен от V клас отправиха призив към всички за опазване на природата и подариха по един стикер  на всички  присъстващи. Стикерът е изработен от учениците и  отразява картата на  България с надпис „Да пазим природата” и флага на България. По проекта бяха изработени и поставени две еко-табели „Растения и животни в Добруджа” и „Природни резервати в Добруджа”. Също така бяха поставени пейки и кошчета за отпадъци.

След урока беше проведено състезание на същата тема „Природата е в нас и ние сме в природата”, в което взеха участие два отбора – „Детелина” и „Еделвайс”. Всеки отбор се състоеше от 4 участника – по един ученик от ІІІ, ІV, V и VІ клас, в които се изучава предметът „Човекът и природата” . Отговорите се оценяваха от жури в състав – Председател: г-жа Галина Тошкова – директор на училището, г-жа Евгения Минчева – заместник директор и преподавател по „Човекът и природата” на ІІІ и ІV клас и г-жа Донка Петрова – преподавател по природни науки . Учениците проявиха много голям интерес. Те определяха  по  листа имената на растения, по картинки определяха имената на животни, по семената определяха  имената на  растения, да  познаят билките и за какво се използват, да запишат името на едно защитено растение и животно. Беше много забавно не само за участниците, но и за всички ученици. На първо място се класира отбор „Еделвайс”. На участниците от  отбора първенец  г-жа Тошкова  раздаде  награди, а на участниците от двата отбора връчи грамоти за участие.

От 10 до 14 октомври в ОУ „Добри Войников“ се проведе Национална седмица на четенето. С презентация на тема „Ползата от четенето“ се откри мероприятието. Учениците се запознаха с инициативата на Министерството на образованието за насърчаване на грамотността. През следващите дни ученици от НЕ и ПЕ посетиха читалищната библиотека и четоха откъси от любими книги. Във фоайето на училището се подготви изложба на произведения от изучавани автори. Много голям интерес учениците проявиха към презентациите на български народни приказки и се съревноваваха кой да чете по-добре. Националната седмица на четенето бе закрита с викторина на тема: Какво научих през тази седмица?

октомври – Световен ден за защита на животните

На 4-ти октомври в ОУ „Добри Войников”, с. Победа, един от часовете за занимания по интереси се превърна в своеобразен празник. Всички, малки и големи, бяха заедно, за да  отбележат Световния ден за защита на животните.

Госпожа Марияна Вълчева, преподавател по природни науки и изобразително изкуство, представи  новия еко кът, с който училището се сдоби неотдавна. Той се състои от красиви фотоси на горска, ливадна, блатна, речна и морска екосистеми, препарирани животни и птици, хербаризирани растения и билки. Има контейнери за разделно събиране на отпадъци и табло с по-важните природозащитни дни.

Бяха показани презентации: „Защитени растения и животни в Добричка област”, „Ако можеха да говорят”, „12 примера, показващи доброто отношение на човек към животните” и „Изумителни рисунки на животни върху ръце”.

Учениците бяха подготвили табло за празника. Айфер и Ахмед от първи клас участваха със своите апликации, а по-големите  Назар, Анка, Роза, Анифе и Румяна представиха рисунки на любими животни.

Накрая малките ученици направиха оригами кученце. Беше интересно и забавно за всички.

21 септември – Европейски ден без жертви на пътя!

Първокласници в стаята учат –

на дъската изгряват цветя.

Първокласници – пролетен ручей.

Първа песен и първа мечта!

Всяка година 15 септември вълнува с необикновена сила.

Днес за нас и училището ни е двоен празник. Посрещаме нови ученици от селата Царевец, Генерал Колево, Плачи дол и от гр. Добрич. Те  прекрачиха  усмихнати училищния праг, намериха нови приятели.

Учителският колектив се увеличи с двама нови учители: Евгения Минчева – заместник-директор и Маруся Калчева – начален учител.

На нашето тържество присъстваха и много гости: Дико Иванов – Заместник кмет «Финансово-стопански дейности» в община Добричка, Донко Марев – Председател на Общинския съвет, Йоана Пенева – главен счетоводител към Дирекция «Финансово-стопански дейности» в община Добричка.

С нас в този празничен ден бяха и представители на Училищното настоятелство, на земеделските кооперации, кметове, кметски наместници и читалищни дейци от съставните села, представители на целодневните детски градини от селата Котленци и Победа, родители и общественост.

Главните герои, разбира се, бяха децата, които, пораснали с една година, рецитираха стихотворения за лятото, усмивките и мечтите, пяха и танцуваха по песента «Девойко, мари, хубава». Традиционният театър също намери място в програмата. В него Червената шапчица убеди Кумчо Вълчо, че в училище е интересно, защото учениците  добиват знания като четат приказки, решават задачи, учат песни  и така стават по-умни, по-мъдри.

След това се появи героинята от приказката «Галена Богданка», която каза, че не е свикнала да я тормозят с букви, цифри или задачи, но Червената шапчица припомни края на нейната приказка, когато тя сама се научава да работи, защото „който не работи, не трябва да яде”, а „който се учи, той ще сполучи”.

Приказните герои съобщиха на всички присъстващи, че през цялата учебна година ще са заедно с децата в новия проект „Приказно богатство”, по който ще работи нашето училище.

15 септември е най-вълнуващият ден и за родителите, които са наши първи помощници  по пътя на знанието.

На всички майки пожелаваме много обич и внимание към децата.

На всички ученици – да запазят усмивките от ваканцията и да бъдат упорити в търсенето на познание, което ще им се отплати в бъдеще!

На всички учители желаем успешна нова учебна година и на добър час!