2017/2018

Учители от ОбУ „Добри Войников“, с. Победа, общ. Добричка, взеха участие във вълнуваща екскурзия и посетиха страните Македония и Албания.  Македония, макар и малка на площ, порази всички  със своите забележителности. Самуиловата крепост, манастирът „Свети Наум“, античният амфитеатър в Охрид и круизът по Охридското езеро ще останат дълго в съзнанието на всички.

Учителите взеха участие и във фестивала „Охридски Фолклорни Дни“ като показаха красотата на българския народен танц и носия.

Тирана, Дуръс и Елбасан – една албанска приказка – градове на невероятни красиви гледки и исторически забележителности.

ВИДЕО

С мило тържество, което предизвика много усмивки и весело настроение, завърши учебната година за учениците от V – VII клас. Тържеството бе подготвено от седмокласниците, но не беше прощално, защото всички решиха да продължат образованието си в ОбУ „Добри Войников“. Учениците от седми клас представиха на присъстващите съвременен вариант на класическа приказка, в която засегнаха темата за любовта. Празникът продължи в ресторант в град Добрич, където доброто настроение завладя всички.

На 14.06.2018 г. ученици и учители от нашето училище  проведоха екскурзия „Пътуваме и учим” до градовете Варна и Балчик по проект „Твоя час”. В гр. Варна посетихме музея на здравето и зоологическата градина. Децата играха с часове  в морската градина и нямаше нито един тъжен или намръщен ученик, а желанието на всички бе екскурзията да се повтори и през следващата учебна година.

В следобедните часове посетихме двореца на румънската кралица Мария Едингбурска и Ботаническата градина в Балчик, която всяка пролет се превръща в неповторима цветна феерия. Разхождайки се сред килимите от цветя, ние се  възхищавахме на вековните дървета и изпитвахме гордост от красотата на нашата родина.

Учениците от трети клас работиха  по проект  „Твоя час” в Клуб „Чета и пиша с фолклора на етносите” и  проект „Приказно  пътешествие” към ЦОИДУЕМ  в Клуб „Интеркултурен празничен календар”. Те участваха в концерта на първи юни и показаха какво са постигнали и по двата проекта.  Радостта им  беше двойна, защото приключваха учебната година и постиженията от работата по двата проекта ги подтикваше за по-големи успехи и изяви. Те показаха на руски език „Да нарисуваме света” и танцуваха руски танц „Ромашка”Пяха български народни песни, рецитираха  стихове. 

Ден на ученическо самоуправление

29 май – необикновен ден за нас, ден на ученическото самоуправление. На пръв поглед всичко си върви по установения ред – учебни часове, междучасия, текущи задачи. Но ръководството на училището е в ръцете на учащите за един учебен час. Всяка една длъжност – на учител, директор, счетоводител се изпълнява от членовете на Ученическия парламент  на ОбУ“Добри Войников”:

Директор – Георги Йорданов Георгиев

Зам. директор – Ергюл Ремзи Юсеин

Главен учител – Шени Давидова Симеонова

Медицинска сестра – Надежда Саметова Сюлейманова

Счетоводител – Мерлин Костова Атанасова

Помощен персонал – Здравко Здравков Пенков, Нарин Иванова Демирова  , Гюлен Сабрие Хасан

Учител в I Клас – БЕЛ – Надежда Вилиянова

Учител във  II клас – БЕЛ  – Милен Юлиянов Алексиев

Учител в III клас – БЕЛ – Георги Анатолиев Бисеров

Учител в IV клас – БЕЛ  – Веселина Иванова Ангелова

Учител в V клас – Руски език – Григорий Владиславович Буруцкий

Учител в VI клас – Музика – Денис Костова Атанасова

Учител в VII клас – Изобразително изкуство – Биляна Красимирова Галинова

Учител в VIII клас – БЕЛ – Джансу Сезгин Хасан

Заместниците  преподаваха учебния материал, следиха за отсъствията, по споразумение с учителя  поставяха оценки, провеждаха разговори с ученици, родители и други учители по възникнали проблеми на класа.

Обучение на учители по проект „Приказно пътешествие“
Екскурзия до гр. Варна
24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 18.04.2018 г. в Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа се проведе Ден на отворените врати … вижте повече

На 11.05.2018 г. за поредна година ученици от 1-8 клас от Обединено училище „Добри Войников” се включиха в традиционния Маратон на четенето. С много настроение и чувство децата се потопиха в света на народните приказки, а големите ученици четоха „Приказка без край“ на Михаел Енде. Най-добрите бяха наградени с грамоти и книги.
След края на маратона по четене нашето училище се включи в инициативата на МОН „Розите на България“. Под звуците на „Празнична сюита“ ученици и учители играха хоро. Идеята е българското хоро да обедини българската общност в целия свят, българите да чувстват, знаят и съпреживяват България заедно, да популяризират българското, като привлекат към хорото, към себе си и към България и другите, като покажат чрез българския танц колко е обичана, красива и ритмична България.

Днес в Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа се проведе открит урок по предприемачество. Той беше и част от плана за вътрешна квалификация на учителите, работещи в училището.

Урокът бе на тема „Кметски избори“. Участваха учениците от IV клас от клуб „Малки предприемачи в действие“ с ръководител Ст. Костова. Гости и ментори на децата бяха кметовете на селата: Победа – Галин Иванов, Царевец – Маргарита Стоянова, Методиево – Румяна Пенева. Учителите участваха като наблюдатели, застъпници и членове от предизборната комисия. Имаше параван и урна като на истински избори.

Учениците разбраха какво означава да вземаш решение, да правиш компромисен избор, гласуване, мнозинство, бюлетина.

Три деца се кандидатираха за кметове като представиха своите платформи – да построят приют за животни, магазин за играчки, скейт парк. Проведе се истинско гласуване, а комисията отчете резултатите. Имаше и победител.

Накрая всички разбраха, че трябва внимателно да правим своя избор и да приемаме това, което е най-добро за общността.

На 09.05.2018 г. в ОбУ „Добри Войников“ се проведе спортен празник. Всички очакваха с нетърпение този ден и се включиха с ентусиазъм. Футболната среща между настоящи и бивши възпитаници на училището предизвика много емоции. Малките ученици  премериха сили в игра на народна топка. Учениците си тръгнаха заредени с позитивни емоции и чудесно настроение. Те показаха, че са талантливи и успешни,  мотивирани и добри във всичко, което правят.

На 29.03.2018 г. в Обединено училище „Добри Войников“ се проведе практическо занятие за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. При проведеното обучение на ситуация възникване на пожар, ученици и учители напуснаха бързо и организирано сградата на училището, а членове на БМЧК заедно с медицинския работник оказаха помощ на пострадалите.
На 22.03.2018 г. Обединено училище „Добри Войников” отбеляза Световния ден на водата. Мото на таз годишната кампания е „Природата на водата”. Учениците от І-VІІІ клас в час на класа се запознаха със свойствата на водата и нейното пестеливо и разумно използване. Чрез показаната презентация обсъдиха как да опазват чистота на водата. Учениците от начален етап направиха своите рисунки за водата.
На 17-18 март в град Балчик се проведе Родителско-учителски тренинг по проект „Всеки ученик ще бъде отличник – 2” към ЦМЕДТ „Амалипе“.  В тренинга взеха участие 30 учители и 30 родители от ОбУ „Добри Войников“, с. Победа, ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница,  ОУ „Св. Св. Кирил и Методии“, с. Ведрина,   ОУ „Васил Левски“, с. Божурово,  ОУ „Васил Левски“, с. Хитово, СУ „Христо Смирненски“, с. Крушари.

Тренингът имаше за цел да повиши компетенциите на учителите за работа в мултикултурна среда и да ориентира капацитета на родителската общност за продължаване на образованието на децата им.

Родители и учители имаха възможност да се опознаят в неформална обстановка, учители от различни училища да обменят опит и информация помежду си.

Атрактивните методи и подходи на проф. д-р Димитрина Каменова, представени на тренинга, предизвикаха интереса на родителите, насочен към продължаване на образованиео на децата им и повишаване на мотивацията им за учене.
На 09.03.2018 г. отбелязахме Деня на розовата фланелка. Мотото на тазгодишната кампания срещу насилието и тормоза в училищата беше „Нe на кибертормоза”. Бяха изработени стикери – розова фланелка с логото на училището и надпис „Не на кибертормоза”. Те бяха раздадени на всички учители, ученици и помощния персонал в училище. Тържеството се проведе пред училищната сграда. Учениците бяха подредени така, че образуваха думата „STOP“ . Ученици от І и ІІ клас държаха букви, изписани върху розови листи, образуващи мотото „Нe на кибертормоза”, а група ученици от ПЕ обясниха какво е кибертормоз и как се осъществява. В края на тържеството учениците пуснаха да летят розови балони в небето.

Изяви по проекти „Твоя час” и „Приказно пътешествие“

Учениците от трети клас работят по проект „Твоя час”, група „Чета и пиша с фолклора на етносите” и по проект „Приказно пътешествие“, клуб „Интеркултурен празничен календар” към ЦОИДУЕМ. В програмите на проектите беше предвидено да подарят мартеници на децата от детската градина и учениците от училището. Приготвиха  кошничка с мартеници и поздравиха децата от детската градина. На общоучилищно тържество посрещнаха Баба Марта с песни, стихове, танци. Баба Марта им разказа различни легенди и им донесе две лястовички:  бяла и черна като ги свърза с легендата за Хан Аспарух. Заедно с децата изработиха на сцената една голяма мартеница, която подариха на директора на училището. Празникът беше изпълнен с приятни емоции.

На 08.03.2018 г. група «Български народни танци», взе участие в първомартенско тържество. Посрещнахме Баба Марта с Пайдушко хоро и танц «Кате, Кате». С появяването на танцьорите настроението на публиката се повиши, аплодисментите ги окуражиха. Танцът «Кате, Кате», включващ четири хора от Пиринската фолклорна област, показа колко много и какво са научили децата по време на занятията в групата. Изпълнението предизвика сълзи в очите на публиката.

На 08.03.2018 г. група «Сто усмивки», отбеляза Националният празник на България.

Програмата включваше: заря проверка, изпълнения на стихотворения за България и Левски, етюд по песнета «Даваш ли, даваш, Балканджи Йово…», изпълнение на патриотичните песни «Боят настана» и «Апостоле».

Гости на изявата бяха ученици, учители, директорът на училището и родители.

Днес 19.02. 2018 г. в нашето  училище  отбелязахме 145 години от обесването на Васил ЛевскиУчениците рецитираха стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и на съвременни български поети, посветени на Апостола. Припомниха си жизнения път на героя. Представени бяха две презентации, представящи делото на великия българин и паметниците на героя в България и по света. 
Учениците от  Клуб  ‘’Интеркултурен  празничен  календар’’, които работят по проект  ‘’Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ,  проект  „Твоят час”, „Чета и пиша с фолклора на етносите” поздравиха своите родители, баби, дядовци и близки с празника Василица – ромската Нова година. Те подготвиха  рисунки на тема „Василица в моето семейство”, сурвакници и поздравителни картички  и отидоха в ромската махала. Благославяха за здраве и берекет. Посетиха ромското семейство на Давид Симеонов и поздравиха своята съученичка Шени Давидова, която от месец боледува. Всички бяха много доволни и щастливи.

КОЛЕДА Е …
Учениците от Обединено училище ,,Добри Войников “, село Победа, община Добричка работят по проект ,,Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ. В навечерието на светлия празник Рождество Христово и като дейност по проекта група ученици от училището проведоха Коледуване в Областна управа, Общинска банка, Земеделски кооперации от селата Победа, Минково, Методиево, кантората на нотариус Юлиян Димитров, ДЗИ, Жилфонд-ООД, ЧЗП ‘’Иван Колев,” ЧЗП ,,Рогови” село Котленци, ПК село Победа и село Свещарово, д-р Даниела Йорданова, Фирма,,Калев”. Учениците поздравиха стопаните с обичая ,,Бъдни вечер”и Сурваки. Пяха коледарски песни, цитираха стихове и благославяха за здраве и берекет. Навсякъде бяха посрещнати с огромна радост и дарявани с лакомства.

На 11 декември в Обединено училище „Добри Войников“ започна Национална седмица на четенето. Учениците от ПЕ ни запознаха с инициативата на Министерството на образованието за насърчаване на грамотността. През цялата седмица ученици от НЕ и ПЕ  ще провеждат инициативи, които да насърчат грамотността. Посещение на читалищната библиотека, четене по класове, презентации, посветени на четенето, състезание за най-добър четец.

Днес, 17.11. 2017 г., отбелязахме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

С различни мероприятия ученици и учители от Обединено училище „Добри Войников” привлякоха вниманието към огромната смъртност от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението.

Основната ни цел е  да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото.

Ученици от II клас участваха в конкурс за рисунки, организиран от община Симеоновград и родителите на децата, загинали на празника Великден през 2011 г.

Всеки клас бе запознат с резолюцията на Асамблеята на ООН от 2005 година, с която всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия.

След третия учебен час  ученици от I до VIII клас започнаха да рисуват най-дългата рисунка на тема „Не на войната по пътищата”. Всеки от малките художници показа, че осъзнава, че сигурността на движението  зависи от личния принос и отговорността на всеки шофьор и всеки пешеходец, а съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на пътя би осигурила една по-здравословна и безопасна среда.

Войникови дни

  • На 16.11.2017 г. в Обединено училище „Добри Войников“ се проведе волейболна среща между ученици и учители. Срещата беше посветена на патронния празник на нашето училище. В нея взеха участие ученици от седми и осми клас, а останалите  наблюдаваха с интерес случващото се. Победители  станаха учителите, а в учениците се зароди желание за следваща победа.
  • На 22.11.2017г. на училищната сцена бе отбелязан нашият патронен празник. Ученик от 5 клас представи презентация за живота и делото на Добри Войников и за най-известната му пиеса „Криворазбраната цивилизация”. Малките мажоретки от 4 клас танцуваха по песента „Притури се планината”.
  • На 23.11.2017 г. ученици и учители посетиха гр. Добрич. Разглеждаха експозиции в Литературния музей „Йордан Йовков”, в Историческия Музей. Посетиха прожекция на филм  в кино „Икар”, В края на пътуването се почерпиха.

На 16 ноември отбелязахме Международния ден на толерантността. С различни инициативи на Ученическия парламент всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”.

В беседи и разговори обсъдихме проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. Показахме, че искрено вярваме в толерантността и разбирателството.

На 16.11.2017 г. в Обединено училище „Добри Войников“ се проведе практическо занятие за действие при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. Ученици и учители адекватно реагираха на създалата се ситуация. Всички организирано напуснаха училището, а членовете на БМЧК и медицинският работник се погрижиха за пострадалите от пожара ученици.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Денят на народните будители – онези, които преди много години запалиха искрата на просветата и културата в душите ни и съхраниха през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Ден, посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците за национално освобождение – Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, Георги Стойков Раковски, Добри Чинтулов и още стотици радетели. За да отдадем заслужената признателност към най-светлите имена на българското духовно минало ние, учениците от трети и четвърти клас изработихме книжки и табла, с които си припомнихме имената на будителите, поддържали огъня на духовността и силата на българина. Учениците от прогимназиален етап изразиха своята признателност с рецитал, песни и танци.
Есенни копнежи от Димитровден до Хелоуин
Учениците от Обединено училище „Добри Войников” с. Победа, общ. Добричка отпразнуваха Първи ноември – Ден на народните будители, с тържество и презентация.
От тази учебна година в училището работят по проект ‘’Приказно пътешествие’’ към Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Учениците от клуб „Интеркултурен празничен календар” проведоха пред своите съученици занятие „Есенни копнежи от Димитровден до Хелоуин”. Подредена беше изложба от плодове и зеленчуци, красиво изработени весели и страшни образи с тикви, изработени бяха и тиквени фенери. децата рецитираха стихове за есента, танцуваха, пресъздадоха обичая „Димитровден”, изненадаха всички с различни весели и страшни маски за Хелоуин. Най-интересни бяха Баба яга, яхнала метлата, веселият продавач на плодове и зеленчуци, страшния пират, лошата принцеса, феята на добротата. Всички се забавляваха и веселиха.

Наши ученици бяха отличени на областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата–2017”

На 30 септември 2017 г. на стадиона в с. Победа се проведе Общински спортен празник „Да спортуваме заедно“ 2017 г., под патронажа на кмета на община Добричка – инж. Тошко Петков. За повдигане спортния дух на състезателите и гостите се погрижи мажоретния състав към Обединено училище „Добри Войников“ от село Победа с ръководители Станислава Костова и Валентина Белберова.
Срещите по волейбол се проведоха в реновирания физкултурен салон на училището.

На 21.09.2017 г. в Обединено училище „Добри Войников” бе отбелязан Европейският ден без пътнотранспортни произшествия. Ученици от всички класове подготвиха плакат с призив „Не на войната на пътя!”, рисуваха картини по темата, гледаха презентации. Всички получиха стикери с призив да се спазват правилата за движение по пътищата.
Началото на новата учебна година беше тържествено отбелязано в  Обединено училище “Добри Войников”, с. Победа. От тази учебна година нашето  училище е обединено – ще се обучават ученици от  първи до десети клас. Гимназистите  ни  ще усвоят професиите шивачество и шлосерство.

Фирмите, които ще осигурят тази подготовка, са Евротекс 2 ООД и МИР Добрич ООД.

При нас ще учат деца от селата Победа, Котленци, Царевец, Генерал Колево, Стожер, Козлодуйци, Плачи дол, Методиево, Полковник Минково.

Тържеството започна с освещаване на ремонтирания физкултурен салон.

След  посрещането на българското знаме и химна, учениците пяха и рецитираха за първия учебен ден, за лятото и раздялата с игрите и ваканцията. Малките първокласници изпълниха първите си стихчета, посветени на първия учебен ден, първия звънец и първата читанка.

На тържеството присъстваха много гости: Жана Василева – представител на Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе, гр. Велико Търново; Мариана Станева – главен експерт в Дирекция култура и младежки дейности  към Община Добричка и секретар на общинската комисия за борба с противообщественитепрояви; Кольо Георгиев – представител Мир Добрич ООД; представители на Обществения съвет към училището; кметове, кметски наместници и читалищни дейци от съставните села – Победа, Царевец, Методиево, Минково, Котленци; представители на целодневната детска градина от село Победа; членове на Пенсионерския клуб, родители и общественост.

Директорът Галина Тошкова пожела на всички новата учебна година да бъде успешна и ползотворна и запозна всички присъстващи с проектите, по които работи училището.

Марияна Станева прочете поздравителен адрес от инж. Тошко Петков – кмет на община Добричка.

Жана Василева – регионален координатор на център Амалипе, гр. Велико Търново, призова родителите да подкрепят децата си да завършат поне средно образование и след това да имат добра работа и щастливо семейство, а учениците да  научат най-важното – как да бъдат добри и толерантни хора, как да постигат мечтите си, как да работят в екип и да помагат на своите връстници.