2013/2014

Откриване на учебната 2013/2014 година

1601

1602

6към Проект „Весел калейдоскоп“ – Заключителна пресконференция, Съвместен празник

Проект „Подобряване на качеството на образователния процес в средните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“

На 7.11.2013 г.  в училище се проведе практическо занятие „Поведение при пожар” по плана на ГЗ. В занятието участваха всички ученици. Всеки от участниците адекватно и без паника изпълни определените си задължения.  Цялото училище успя да се евакуира за по-малко от 3 минути, което  е много добро постижение. В една от класните стаи дежурните учители и  учениците от звеното на БМЧК към училището откриха полузадушен  ученик и му оказаха долекарска помощ. След като го изведоха от „горящата” сграда, го предадоха на дежурния фелдшер  Иван  Бойчев, който извърши необходимите за спасяването му манипулации.  След направената проверка на личния състав на училището и документацията, учебните часове продължиха по установения график.

На 13.11.2013 г. СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и СИП „Танци на народите” организираха кастинг за най-добър хип – хоп танцьор, най-добър танцьор на народни и ориенталски танци. Учениците се включиха в кастинга с голямо желание. Сцената се оказа малка за желаещите да покажат своите умения. Настроението в залата, усмивките на децата и красивите движения на танцуващите завладяха и журито, което се оказа в голямо затруднение при отличаването на най-добрите танцьори.
Всички и ученици, и учители решихме, че ще организираме и друго подобно мероприятие.

18 ноември – световен ден в памет на загиналите в ПТП

Под  този наслов в училище „Д. Войников” започнаха мероприятията, посветени на този ден. Първото от мероприятията бе провеждане на беседа  по проблемите на БДП с учениците от НЕ и ПЕ на училището. Представител на пътна полиция КАТ – Добрич, господин Евелин Енев запозна учениците с опасностите  по пътя. Изясни тяхното поведение като участници в движението по пътищата и апелира за гражданска позиция по отношение на управлението на автомобил от техните родители и близки  в нетрезво състояние или без документи за правоуправление.  С подходящи истински случаи на ПТП в нашия регион и статистика на катастрофите и броя на жертвите за предходната година бе провокиран интерес на учениците и към работата на пазителите на безопасността по пътищата.
Второто мероприятие е демонстративно пресичане на кръстовището пред училище, в което ще участват децата от НЕ и техните родители.
На 18 ноември  в памет  на загиналите ще бъде монтиран и трансперант, изработен от учениците с надпис „НЕ НИ ПРАВЕТЕ НЕВИННИ ЖЕРТВИ!”.
Обявен е и конкурс за рисунка в ПЕ на тема „С очите си видях беда на пътя”.  Най-добрите рисунки ще бъдат подредени в изложба в къта по БДП в училище.

Ден на толерантността

Да си толерантен означава преди всичко да приемаш мнението на другия. Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите съкровени неща.
Толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание. В днешния ден водещо е не само живеенето помежду ни в хармония, а и пожеланието: „Да бъдем по-толерантни!”.
Директорът г-жа Галина Тошкова подчерта в словото си, че „идеята ни е да покажем как трябва да възпитаваме у децата толерантност спрямо връстниците им от другите етноси“.
Под мотото „Микрофонът е ваш“ учениците ОУ „Добри Войников“  стартираха мероприятия за отбелязване на  Деня  на толерантността. В продължение на две седмици във фоаето на училището децата ще играят, пеят и рецитират стихове за приятелството и толерантността. Ще покажат, че българи, турци и роми трябва да се уважават, защото живеят врата до врата.

На празник като на празник – споделен с приятели, песни, музика и весели моменти.
По повод  21 ноември – Деня на християнското семейство и християнската младеж, в Пенсионерски клуб, с. Победа, общ. Добричка, среща си дадоха няколко поколения.
Най-емоционалния подарък бабите и дядовците получиха от учениците от ІІ клас на ОУ „Добри Войников“ с. Победа, които им пяха и танцуваха.
Малките артисти зарадваха всички присъстващи с прекрасните изпълнения на песни и стихотворения, танци, посветени на празника и прекрасната драматизация на приказката „Дядо и ряпа“.
Срещата предизвика много спонтанни и красиви емоции.  Лицата на всички бяха озарени с усмивки, а очите жадни за още.
И ще има още много бъдещи срещи, посещения и съвместни мероприятия, защото какво по-хубаво от това да споделяш своите делници и още по-красивите ни празници с приятели.

Коледа е …

Дни на надежда и радост, дни на очакване на ново начало. В чест на празника коледари и сурвакари от ОУ „Добри Войников” с. Победа коледуваха и сурвакаха в земеделските кооперации на с. Победа и с. Минково, частни земеделски производители Иван и Тошко Колеви, Кметство с. Победа, Здравна служба, Пенсионерски клуб, БЧК гр. Добрич, РИО гр. Добрич, Застрахователна компания „Виктория” гр. Добрич. Навсякъде децата пяха, танцуваха и благославяха за здраве, плодородие, късмет. Бяха посрещнати с усмивки и умиление и получиха пълни торбички с лакомства.
Коледа е – надежда и радост за всички!

МЕРОПРИЯТИЯ В ЧЕСТ НА РОМСКИЯ ПРАЗНИК „ВАСИЛИЦА”

В ОУ „Добри Войников” се проведоха редица мероприятия, които впечатлиха родители, гости, ученици и учители.

На 09.01.2014 г. новоназначената медицинска сестра изнесе пред родители и ученици лектория на тема „Изграждане на хигиенни навици при възрастни и деца”.

Учениците изработиха картички за празника и зарадваха своите родители.

Най-хубавите рисунки от обявения конкурс за рисунка на тема „Василица” бяха подредени  по коридорите на училището, заедно с изработените сурвакници.

Подреди се постер с изплетени терлици от майки и баби.

Весел празник „Заедно” развълнува всички. Учениците пяха ромски песни, рецитираха стихове. Разказваха легенди за Банго Васил, показаха драматизация на приказката  „Галена Богданка”,  танцуваха български, ромски, руски танци. Ученици от шести клас представиха модно ревю „Дрехите на баба” – стари автентични дрехи. По време на тържеството се показа презентация на тема „Моят ромски свят”. Сурвакари сурвакаха за здраве.

След тържеството родители и учители се събраха на чашка кафе. Споделиха своите виждания, изказаха мнения за развитието и обучението на своите деца.

На 14.01.2014 г.  ученици от СИП „ Фолклор на етносите” и СИП „Танци на народите” посетиха ромската махала в село Победа, където пяха и танцуваха на мегдана.

Организатори на мероприятията бяха:

СИП „Фолклор на етносите” – ръководител  Донка Вълчева

СИП „Танци на народите” –  ръководител Валентина Белберова

Родителски клуб – ръководител Диана Драганова

Училищен парламент – ръководител Катя Калчева

19 ФЕВРУАРИ! ДЕН КАТО ДРУГИТЕ, НО НЕ СЪВСЕМ.

БЪЛГАРИЯ СКЪРБИ ЗА ТЕБЕ, ДЯКОНЕ!

БЕСИЛО, БЯЛА РИЗА И ПЕРЧЕМ –

КАТО СВЕТКАВИЦА ПРОНИЗВАТ МРАКА.

Васил Левски е казал: “Ако изгубя, губя само себе си. Спечеля ли, печели цял един народ”. Най-големият български революционер се превръща в пример на истински герой, на достоен българин, възприел свободата за свой дълг и умрял за народната кауза.

На този тъжен за България ден, ученици и учители от ОУ „Добри Войников“ отбелязаха 141 години от смъртта на най-големия  герой на България – Апостолът на българската свобода – Васил Левски.

Водещи на тържеството бяха Дейвид Денков от V клас и Султанка Севдалинова от VІ клас.

Свилена Русева от VІІІ клас започна тържествената програма с рецитиране на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

С голям интерес бе посрещнато интерактивното състезание „По стъпките на Васил Левски“, свързано с живота и делото на великия българин.

Участниците  бяха разделени в два отбора:

І отбор – РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ /Дарина Стоилова и Анка Колева от V  клас/

ІІ отбор –  ВСЕОБЩО ВЪСТАНИЕ /Султанка  Заркова и  Десислава Николчева от VІ клас/

В началото на състезанието двата отбора обясниха защо са избрали тези имена на отборите си.

В І кръг представителите на двата отбора отговаряха на въпроси, отнасящи се за Апостола на свободата. Всеки въпрос донесе на участниците определен брой точки.

Във ІІ кръг „Животът на Левски в картини и снимки“ участниците в интерактивното състезание разпознаваха картини и снимки от живота на великия българин.

Участниците бяха оценявани от жури в състав:

1. Директорът на ОУ „ Добри Войников” – г-жа Галина Тошкова

2. Помощник-директорът на ОУ „Добри Войников” – г-жа Тодорка Василева

Докато журито вземе своето решение, всички присъстващи изгледаха презентация, посветена на Васил Левски.

В интерактивното състезание победи І отбор – Дарина Стоилова и Анка Колева. Те събраха 21 точки от двата кръга. На второ място беше класиран ІІ отбор – Султанка  Заркова и Десислава Николчева с 19 точки от двата кръга.

Участниците получиха грамоти за успешно представяне и награди от журито.

Световен ден за борба с тормоза в училище

26 февруари 2014 г. е обявен за Световен ден за борба с тормоза в училище и се отбелязва по целия свят в хиляди училища. На този ден учениците носят розови тениски или други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук!” и „Ден на розовата фланелка“.

За пореден път се отбелязва в ОУ „Добри Войников“. Учениците от шести клас запознаха своите съученици с историята на празника. Призоваха към спиране на агресията, взаимно уважение и търпимост към околните, толерантност. Ученици и учители бяха облечени в розови дрехи или поне носеха розови аксесоари. Те призоваха: Ние всички ученици от ОУ „Добри Войников”  се присъединяваме към този празник и казваме НЕ на агресията! Прегръщайте се вместо да се удряте! Усмихвайте се вместо да викате! Използвайте по-често думите БЛАГОДАРЯ, ИЗВИНЯВАЙ, АКО ОБИЧАШ! Нека атмосферата в училище е дружелюбна! Нека сме толерантни към всеки и към всички!

НЕКА ТОРМОЗЪТ СПИРА ТУК!

След този призив организаторите раздадоха с прегръдка розови цветчета, изработени от хартия – символ на дните без агресия.  Розови цветчета получиха служителите в кметството и читалището на селото, както и случайните минувачи.  След края на учебните занятия бе организирана дискотека „Танци вместо агресия”.

Инициатори на инициативата „Розова фланелка” са Ученическия парламент, Родителския клуб и Клуба на Младежкия червен кръст.

Честване на празника на сцената на ОУ Победа

Рецитал „България в сърцето“ пред Клуб „Русофили“ гр. Добрич

Пролет идва – ето виж,

шарена картина тя рисува:

цъфтят дръвчета и цветя,

ето вече тук е Пролетта!

Ученици и учители от ОУ „Д. Войников”, с. Победа проведоха „Весело междучасие”. Те посрещнаха пролетта с песни и стихове. Директорът на училището г-жа Тошкова поздрави всички с настъпването на пролетта като им подари разцъфнало клонче със завързан усукан бял и зелен конец с пожелание за здраве, сила и успех.

В чест на 22 март – Световен ден на водата, учителят по природни науки представи презентация като разясни значението, разпространението и опазването на водата.

Христос воскресе!

Цяла седмица преди Деня на Земята в нашето училище се проведоха различни мероприятия:

  • Почистване на училищния двор с ученици от всички класове.
  • Варосване на дърветата в училищния двор.
  • Провеждане на Еко-акция „Посади цвете и остави нещо след себе си” –засаждане на цветя в цветните сандъчета, гуми и в цветната градина пред училището.
  • Изготвяне на табло за Деня на Земята.
  • Подреждане на изложба с рисунки на тема „Земята днес и в бъдеще”.
  • Изработване и поставяне на контейнери за разделно събиране на отпадъци. На всеки контейнер беше поставен ламиниран надпис за стъкло, за хартия и за пластмаси. Контейнерите бяха поставени на първия етаж.
  • Тържество за деня на Земята във фоаето на първия етаж. На учениците беше показан видео клип на тема „Земята е нашия единствен дом”. На тържеството присъства г-жа Нели Николова – кординатор от ЦМДТ „Амалипе” от град В. Търново.
  • Ученическо самоуправление,  инициирано от Ученическия парламент по проект „Намаляване отпадането на ромските ученици от училище” към център „Амалипе”. Включиха се 14 ученика. Директор стана Алис Сезгин от 6 клас, а помощник директор – Султанка Севдалинова от 6 клас. Учители бяха: Росен Николаев от 8 клас, Славейко Ивайлов от 5 клас, Красимир Севдалинов и Ангелинка Николаева от 7 клас, Невин Севдалинова и Мирослав Сашев, Зорка Павлинова и Зарко Мирославов от 4 клас. Медицинска сестра беше Дарина Стоилова  от 5 клас, а майстор-поддръжка стана Амет Митков от 8 клас. За хигиената в училище се погрижиха  Севдалина Златкова и Назар Юлиянова от 4 клас.
  • Изява на СИП „Фолклор на етносите“ и СИП „Танци на народите“

Четвъртокласниците на ОУ„Добри войников“, с. Победа успешно завършиха учебната година и поеха своя път към следващия етап от своя живот. Те отбелязаха тържествено завършването на началното си образование като поздравиха своите учители, родители и помощния персонал с драматизация на баснята „Научните доклади на Зайко“,  танц с обръчи и Хавайски танц. Класният ръководител г-жа Костова беше подготвила видеофилм със спомени от четирите години, прекарани заедно.

Тържеството приключи с официално връчване на удостоверенията за начално образование от директора  на училището г-жа Тошкова. Учениците получиха и подаръци от класната си – грамоти, послания и дискове със снимки от училищният им живот.

още…

Осмокласниците от нашето училище поздравиха учители и гости с песни и танци.
Всеки ученик получи за спомен фотоколаж, който разказва за живота му в училището и прощално писмо, подписано лично от г-жа Донка Петрова – класен ръководител на VІІІ клас.
Г-жа Мариана Вълчева – възпитател в ПИГ /VІІ, VІІІ/, също бе подготвила фотоколаж, разкриващ работата ПИГ през учебната 2013/2014 г.