2014/2015

15.06.2015 г. Учебната година завърши с прощално тържество на осмокласниците, които  напускат завинаги това училище. С чаровните си усмивки и сълзи в очите те поздравиха учители и ученици. Емоциите завладяха всички присъстващи. Г-жа Тошкова им връчи удостоверенията за завършен осми клас, а г-жа Вълчева и г-жа Василева им бяха приготвили фотоколажи, които да им останат като спомен за съвместната им работа през годините.

м. юни 2015 г. Летен клуб „Пъстроцветна дъга”

За бъдещите първокласници в ОУ „Добри Войников” село Победа, община Добричка е организиран  летен клуб „Пъстроцветна дъга”. Децата с огромно желание посещават клуба. Заедно със своите учители те изрязват, апликират, изработват цветя от подръчни материали. Изработиха хвърчило, българския флаг, работиха с моделин и моделираха интересни фигури. Посетиха библиотеката и разгледаха книжките.

Организирани бяха игри и спортни междучасия. Децата обичат да танцуват, рецитират стихове и пеят песни.

Интересно и забавно е в летния клуб.

На 09.06.2015 г. ученици и учители от ОУ „Добри Войников”, с. Победа участваха в екскурзия до Камчия и гр. Варна, която дълго ще помнят и разказват.

Разхождайки се с лодка по р. Камчия, всички се убедиха колко неопетнени и природно богати места има в България. Разглеждайки устието на реката, край което се ширят уникални лонгозни гори, подобни на джунгла, децата се срещнаха с един оазис на спокойствието и мъдрото съжителство на човека с природата.

След приключване на разходката по реката екскурзиантите посетиха най-съвременния спортен комплекс в България с покрит басейн, фитнес зала, лекоатлетическа зала и др. прекрасни спортни съоръжения.

Особено вълнуващо бе посещението в Учебно-възпитателния център „Ю. Гагарин“ и в принадлежащите му уникален Планетариум, Авиокосмически център и Славянски център.

Всички се запознаха с комплекса, с отделните сгради и съоръжения, кабинетите, лабораториите и цялостното оборудване и искрено споделиха, че този комплекс наистина изглежда като училище на бъдещето с богатите си възможности за образование и възпитание на учениците.

В следобедните часове ученици и учители се разходиха из морската градина на гр. Варна, направиха си снимка с победителя в „България търси талант”, играха до насита.

В края на този прекрасен ден всички се отправиха към гр. Добрич уморени, но много доволни от преживяванията по време на екскурзията.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Ученици от ПИГ-5,6 клас и ПИГ-7,8 клас при ОУ „Добри Войников”, с. Победа, отпразнуваха Деня на детето – 1 юни  с рисунки на асфалт.

01.06.2015 г. Участие на  Десислава  Николчева – 7 клас, ОУ „Добри Войников“, с. Победа в изложба от постери и рисунки на тема „Магията на светлината“

5-7 юни 2015 г. Нашите прекрасни малки и големи танцьори на 12 Детски ромски фестивал,,ОТВОРЕНО СЪРЦЕ“, който се проведе в гр. В. Търново.

ДНЕС  СЛЪНЦЕТО  ПО-ЯРКО  СЕ  ИЗДИГА.
СЪБУЖДАШ  СЕ  СЪС  РАДАСТ  И  КОПНЕЖ.
ДНЕС  ПРАЗНИК  Е  НА  БЪЛГАРСКАТА  КНИГА,
КОЯТО  ТЪЙ  ОБИЧАШ  ДА   ЧЕТЕШ.

СЪЗДАДОХА  Я  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ.
СВЕТЛИКЪТ  БЕ  НИ  ТЯ  ПРЕЗ  ВЕКОВЕ.
КЪМ  СВОБОДАТА  НЯКОГА  НИ  ВОДИ,
СЕГА  КЪМ  НОВИ  ИСТИНИ  ЗОВЕ.
На 21.05.2015 г. отпразнувахме  тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Ученици от ІІІ и V клас подготвиха кратка поетична програма, посветена на братята Кирил и Методий. Седмокласничките Султанка Заркова и Галя Руменова представиха Урок по музика под формата на тест. Припомниха как е създадена тържествената песен „Химн на Св. Св.кирил и Методий“. Показаха презентация за отбелязването на големия  празник през вековете. По време на представянето ú публиката отговаря на въпроси, свързани със създаването на славянската азбука.

Танцов състав „Хоп-троп” забавлява всички с изпълнението си.

Директорът на училището връчи ленти на отличниците, грамоти на изявени ученици и учители.

През целия ден в училище звуча химна „Върви, народе възродени”.

21 май бе празник и за малките първокласници. С много емоции и забавни моменти премина тържеството – Здравей втори клас! Първокласниците създадоха книжка „Усмихнат първокласник“. „Мой роден език“, „Мъдростта на народа“, „Забавна математика“, „Малкият художник“, „Любими песни“, „Те сътвориха“, „Спорт и здраве“, „Весели моменти“ са разделите,  включени в книжката.

Първокласниците бяха поздравени от малките танцьори на училището.

Директорът на училището, госпожа Тошкова, връчи свидетелствата за завършен първи клас на малките ученици.

Весела ваканция, малки щурковци, ще Ви очакваме отново наесен!

На 21.05.2015 г. в нашето училище се проведе спортен празник. Всички ученици от ІІ до VІІІ клас се събраха в училищния двор и тръгнаха към стадиона на с. Победа, пеейки химна „Върви, народе възродени”.

Празникът започна с футболна среща между училищните отбори на селата Победа и Стожер, на която присъстваха много родители и близки на футболистите. В същото време останалите ученици проведоха състезания по народна топка и волейбол. Включиха се и учители.

Футболният мач бе оспорван и изпълнен с много емоции до последната минута. Двата отбора се представиха достойно.

След отпътуването на гостите, спортният празник продължи със състезания по дърпане на въже и бягане с чували. По-силни в дърпането на въже и в начален, и в прогимназиален етап бяха момичетата, а в надбягването с чували победители имаше и сред момичетата, и сред момчетата.

Всички отличени получиха заслужени аплодисменти.

На 18.05.2015 г. учениците от ОУ “Добри Войников“, с. Победа се включиха в националната кампания “Да изчистим България заедно“.

Ученическият парламент разпредели класовете по райони.

Учениците от І и ІІ клас почистиха двора на училището и тревните площи, а ІІІ и ІV клас двете спортни площадки.

Събирането на отпадъците в района около училището, включващ три улици, бе отговорност на VІІ и VІІІ клас, които извършиха това с желание и много усмивки.

Учениците от V и VІ клас почистиха парка около кметството на с. Победа и района около автобусната спирка, където много хора изхвърлят най-безотговорно боклуци.

Участието в инициативата постигна целта си да възпита подрастващите в отговорно отношение към средата, в която учат и живеят. Голяма част от тях си обещаха в бъдеще да изхвърлят отпадъците си на определените за целта места.

Във връзка с празника на с. Победа, който се чества на 9 май, група ученици и учители от ОУ „Добри Войников” подредиха изложба във фоайето на читалище „Пробуда-1896“.

Малките танцьори на танцов състав „Хоп-троп“, поздравиха всички гости, присъстващи на празника на село Победа, с танца „Детски игри“.

Тази година третата глобална седмица за пътна безопасност „Спаси живота на децата“ се провежда от 4 до 10 май. Една от инициативите, свързани с нейното отбелязване в нашето училище е провеждането на дидактична игра, свързана с разпознаването на пътните знаци. Участваха учениците от начален курс.

На 4.05.2015 г. и 5.05.2015 г. нашите ученици посетиха детските градини в селата Победа и Котленци, за да запознаят децата със свои авторски приказки за добротата. Малките артисти от начален етап изпълниха драматизацията „Приятелчета”, спечелила грамота за отлично представяне на областна конференция в СОУ „Климент Охридски” гр. Добрич, а Дарина Стоилова от VІ клас и Ангелина Николаева от VІІІ клас представиха авторска приказка с презентация „Ако изчезнат всички цветове”.

Гостите получиха много аплодисменти от малките възпитаници на двете целодневни детски градини и от техните учители.

30.04.2015 г. В рамките на седмицата на ученическото самоуправление и във връзка с работата по проект „Училището като център на общността” днес в ОУ „Д. Войников”, с. Победа  се проведе инициативата „Предай своя опит”.

Учители през V учебен час бяха публични личности от селата Победа, Котленци и гр. Добрич – председателят на фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич – Албена Бонева, общественият възпитател Иванка Сапунджиева, счетоводителят на Земеделска кооперация и на училищното настоятелство Красимира Иванова, директорите на ЦДГ в селата Победа и Котленци – Пепа Манева и Станка Христова, членове на пенсионерския клуб в с. Победа и бивши учители от нашето училище Станка Белева и Ганка Димитрова.

Гостите участваха в проведената инициатива като доброволци и партньори на училището ни по посочения по-горе проект.

В началото на V час вълнението сред учениците достигна краен предел. Те с нетърпение очакваха новите си учители и ги посрещнаха с много уважение и обич.

Пепа Манева – директор на ЦДГ в село Победа, която работи с учениците от І клас, изтъкна след урока, че е  особено впечатлена от знанията на най-малките ученици и от  факта, че деца, които не са посещавали детска градина се справят много добре с четенето и отговарят правилно на въпросите ú.

Във ІІ и ІІІ клас г-жа Станка Христова –  директор на ЦДГ в село Котленци, разказа приказка на учениците, пяха заедно песни, решаваха математически загадки. Децата задаваха въпроси на госпожа Христова като най-много се интересуваха защо е станала учителка.

Учениците от І, ІІ и ІІІ клас получиха подаръци и се почерпиха с бонбони.

В ІV клас в ролята на учител влезе Албена Бонева – председател на фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич. Учениците с радост участваха в игрите. Г-жа Бонева ги накара да затворят очи за три минути и да помечтаят какъв биха искали да бъде училищния им живот. Децата дадоха много интересни идеи и показаха, че имат голям потенциал, който трябва да се насочи към нещо добро и позитивно.

С учениците от V клас работи Красимира Иванова – счетоводител на Земеделска кооперация и на училищното настоятелство, която разказа за своите ученически години в това училище и за особеностите на своята професия.

В VІ и VІІ клас учители бяха Станка Белева и Ганка Димитрова – бивши преподаватели по Математика и Химия. Те разказаха за любовта си към тези науки, как са станали учители.

Учениците от VІІ клас поздравиха г-жа Димитрова с песента „Учителко, целувам ти ръка!”

В VІІІ клас общественият възпитател Иванка Сапунджиева обърна внимание на голямата разлика в условията в българските училища преди и днес и изтъкна какви щастливци са настоящите ученици с добре обзаведените във всяко отношение училищни сгради. Тя посочи, че се надява такива инициативи ката днешната да намалят отпадането на ромските ученици от училище.

След края на V час всички гости и домакините се събраха в учителската стая. Сред нас бе и Карол Коноли от Англия, жител на с. Котленци, която работи към фондация „Ръка за помощ” и е спонсор на ученици от нашето училище. В същото време полага грижи и за 4 деца от Сирия.

Тя разказа, че е от гр. Бристол в Англия. Работила е 21 години като медицинска сестра и 16 години като учител по танци на деца със специални образователни способности.

В края на срещата гостите бяха поканени да се присъединят към новата инициатива на училището ни „Нека бъдем по-добри” като напишат и закачат на специално подготвеното табло свои мисли и послания за добротата и толерантността.

Разделяйки се всички изразиха искрено желание подобни инициативи да се провеждат по-често като се включат и родители на ученици, които да разкажат за професиите си и да предадат своите умения на нашите възпитаници.

29.04.2015 г. Весело междучасие „Да потанцуваме заедно“

На 29.04.2015 г. завършихме инициативата „Весело междучасие“. В продължение на седем месеца всяка сряда и всеки петък, по време на голямото междучасие, ученици, учители, а понякога и родители танцувахме танци на всички народи. Сложихме край на мероприятието за тази учебна година, но през следващата продължаваме. За всички в нашето училище няма танц който да ни се опре, няма песен, която не можем да запеем!

29.04.2015 г. Ден на ученическо самоуправление

Последната седмица на месец април е обявена в ОУ ”Добри Войников” в с. Победа за седмица  на самоуправлението.

На 29.04.2015 г. със строгостта на взискателни и отговорни учители, учениците от нашето училище преподаваха уроци по литература и математика, по музика и български език, по физическо възпитание и спорт. В този ден децата влязоха в ролята на педагози и доказаха, че оценяват високо тази професия. Целта на този традиционен ден, когато учители и ученици сменят местата си, е учениците от друг ъгъл да погледнат на живота в училище, да почувстват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците.

Директорът Галина Тошкова посрещна с усмивка в своя кабинет Ангелина Николаева от VІІІ клас, за да й отстъпи директорския стол. Двете заедно извършиха преброяването на учениците за деня.

В кабинета на главния учител Десислава Николчева от VІІ клас беше изключително сериозна в работата си и се включи в попълване на документи и работа с компютъра.

Много усилия в преподаването на уроците вложиха Милен Юлианов от ІІІ клас, Гергана Миленова от ІІ клас, Ивелина Светлинова от ІІІ клас и Зорка Павлинова от V клас, които влязоха в ролята на преподаватели, съответно в І, ІІ, ІІІ и ІV клас по БЕЛ. Учителите не спестиха  похвалите си за тях.

Влюбената в математиката Дарина Стоилова от VІ клас застана пред дъската, за да покаже, че точната наука за нея не е трудна и убеди в това съучениците си.

В V клас Султанка Заркова от VІІ клас започна преподаването на урока по музика като изискваше пълно внимание от класа.

Сезгин Исмет от VІІ клас и Петко Димитринов от VІІІ клас отговорно заместиха своите преподаватели в учебно-възпитателния процес.

Смяна на местата между възрастни и деца имаше дори в  медицинския кабинет, където Кристина Куманова от ІІ клас бързо навлезе в ролята на медицинска сестра, превърза наранения пръст на свой съученик и прегледа ученичка, оплакваща се от главоболие и болки в стомаха.

Учениците, изпълняващи ролята на непедагогическия персонал, Невин и Роза от ІV клас с желание се справиха с ангажиментите, които им бяха поверени – подготвиха закуските за раздаване в голямото междучасие, почистиха училището, а Шанет Асенов от VІІІ клас дори коси  тревата в двора, заедно с училищния параджия.

В края на деня учениците споделиха, че са научили някои от тайните на професията „учител” и гледат с други очи на педагогическия труд. Най-ентусиазираните си обещаха да изберат точно тази професия, за да бъдат максимално полезни на обществото.

Всички с нетърпение очакват утрешния ден – 30.04.2015 г., когато в ролята на учители ще влязат кметове и кметски наместници от селата Победа и Методиево, бивши учители от нашето училище, председател на земеделска кооперация, директорите на детски градини в Победа и Котленци, Албена Бонева от „Ръка за помощ”, гр. Добрич.

28.04.2015 г. Общинско състезание на ученическите екипи по първа помощ

В сградата на БЧК гр. Добрич се проведе Общинско състезание за ученически екипи по първа помощ. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за оказване на първа помощ. Представители на БМЧК към ОУ „Добри Войников“ взеха участие в състезанието и спечелиха второ място. Екипът се състоеше от четирима ученици, които предварително бяха обучени от медицинския специалист в училището.

На проведения Педагогически съвет в ОУ „Добри Войников” на 24.04.2015 г. преподавателите бяха запознати с агресията и насилието в училищата. Показаната презентация „Заедно на училище” от г-жа Донка Ангелова /Председател на УКПППМН/  в ОУ „Добри Войников”,  запозна колектива с видовете агресия и насилие и най-често срещаните прояви на насилие в училище. Всички бяха запознати с Правилата и процедурите за въвеждане на защитна мрежа за справяне с училищния тормоз между учениците в ОУ „Добри Войников” с. Победа. Също така бяха запознати със задълженията на персонала, процедурите за информиране и съобщаване на случаи, процедурите за регистриране, докладване и разглеждане на случаи на насилие и тормоз. Задължение на всеки учител е да се намеси, за да прекрати ситуация на тормоз, на която е станал свидетел.

10835266_834970859872887_6393724183827227563_oУченици и учители от ОУ „Добри Войников“ работят с Пенсионерски клуб в село Победа. Децата ги посещават на празници, поздравяват възрастните хора, поднасят литературно- музикални програми.
На 23.04.15 г. пенсионери от село Пчеларово гостуваха на клуба в Победа. Гостите изявиха желание да разгледат и училището. Заедно те се разходиха из него, изслушаха беседа за създаването му, интересни моменти от историята и развитието му. Възхищаваха се на къта на етносите, красивите класни стаи, компютърния кабинет, подредените изложби.
Всички останаха доволни от посещението.

23.04.2015 г. Маратон по четене. На 23 април отбелязваме Международния ден на книгата. Подготовката започна две седмици преди празника. Ученици от училището посетиха читалищната библиотека, бе обявен конкурс „Най-добър в четенето“, в който всеки клас трябваше да излъчи победител. Учениците, прочели най много думи за една минута в класа си, с нетърпение очакваха обявения за 23 април „Маратон по четене“.
Днес тържеството започна с раздаването на наградите от проведената на 22 април 2015 г.  в СОУ „Климент Охридски“, гр. Добрич областна ученическа конференция „Семейство – училище – общество“.
Ученици от I, III и V клас рецитираха стихотворения за любовта към книгата. Г-жа Славена Димова запозна всички с същността на този ден, обясни откога и защо е обявен за международен ден на книгата.
След това започна дългоочаквания маратон по четене, в който участваха Веселина Иванова от I клас, Кристина Куманова от II клас, Милен Алексиев от III клас, Ася Стефанова от IV клас, Десислава Ивайлова от V, Дарина Стоилова от VI, Десислава Николчева от VII клас и Кадер Неджми от VIII клас. Всеки от тях чете приказка или разказ в рамките на 2 минути, измервани с хронометър.
Участието в маратона по четене бе оценявано от жури в състав:
1. Галина Тошкова – директор на ОУ „Д. Войников“
2. Тодорка Василева – главен учител
Победители станаха Кристина Куманова от II клас, Милен Алексиев от III клас, Дарина Стоилова от VI клас и Кадер Неджми от VIII клас. Всички победители получиха награди – абонамент за читалищната библиотека в с. Победа и книги.
Във фоаето на ІІ етаж бе поставена „Кутия на желанията“, в съответствие с решението на ученическия парламент, в която всеки ученик ще може да пуска съобщение за своите желания и идеи, относно училищния живот. Тържеството продължи с много танци и веселие.

На 22.04.2015 г., в СОУ „Свети Климент Охридски“ гр. Добрич, се проведе Областна ученическа конференция по гражданско образование „Семейство –училище – общество“.

Нашето училище се представи с две, написани от ученици, авторови приказки и три картини, нарисувани от нашите малки художници. В първа възрастова група участвахме с написана от третокласниците, Ивелина Светлинова и Милен Юлиянов, приказка „Приятелчета“. Помощ на децата оказаха началните учителите – Донка Вълчева и Райна Михова. Във втора възрастова група, от V до VIII клас учениците Дарина Стоилова и Ангелина Николова, под ръководството на госпожа Надежда Георгиева, участваха с авторова приказка „Ако изчезнат всички цветове“.

Училището ни получи грамота за цялостно представяне и подарък картина, грамота за отлично представяне на ІІІ клас с приказката „Приятелчета“.

В Областната ученическа конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“, организирана от СОУ „Климент Охридски“, гр. Добрич със свои рисунки участваха наши ученици.

„Да помогнем на приятел в беда“ – Десислава Николчева Йовчева – VII клас;

„Да спасим човешки живот“ – Симеон Кирчев Кънев – VI клас;

„Заедно на сцената“ – Зорка Павлинова Иванова – V клас

Десислава и Симеон получиха грамоти за отличното си представяне на конкурса.

Всички наградени ученици получиха подаръци от организаторите на конференцията, а ръководителите им сертификати за достойно представяне и книги на проф. Румен Вълчев – член на журито.

22.04.2015 г. Във връзка с 22 април – международен ден на Земята, в ОУ „Добри Войников” село Победа се проведоха следните мероприятия в продължение на цяла седмица: почистване на училищния двор с участието на ученици и родители; варосване на дърветата в училищния двор; боядисване на оградата на училището; проведена беше Еко-акция „Посади цвете и остави нещо след себе си”; подредена беше изложба с рисунки на тема „Земята е нашият дом”; започна акция за разделно събиране на вторични суровини по класове; ПИГ 7-8 клас с р-л Марияна Вълчева, изработи и подреди изложба с предмети от пластмаса и други отпадъчни материали. Учениците от ПИГ 4 под ръководството на г-жа Марияна Вълчева подредиха екологичен кът във фоаето на първия етаж. Г-жа Донка Петрова (преподавател по природни науки) обясни съдържанието на къта. Той включва горска екосистема, блатна екосистема и ливадна екосистема, които отразяват характерни растения и животни в тях.  В къта има горска аптека, а пред нея в кошница са подредени билки от родния край – мащерка, бъз, липа, шипки, маточина, лайка, бял равнец и жълт кантарион. Има табло, на което са отразени защитените природни местности и резервати в Добричка област. Има хербаризирани растения и препарирани птици. Поставени са и контейнери за разделно събиране. Госпожа Петрова изнесе беседа пред учениците от начален етап, а след това и пред учениците от прогимназиален етап, в която тя подчерта, че нашият кът е част от нашата планета Земя. Всички ние трябва да опазваме чисти въздуха, водата и почвата. Трябва човек разумно да използва природните богатства и да не нарушава равновесието в природата. Да пазим чиста нашата планета за бъдещите поколения.

21.04.2015 г. Поредна инициатива „Осинови паметник“. Във връзка с тази инициатива учениците от нашето училище поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена пред кметството и посветена на Добричката епопея през 1916 г.

След това поднесоха цветя и пред паметната плоча на загинали войници от с. Победа в периода 1916 – 1918 г., намираща се на входа на читалището в селото. Ученици от V клас посетиха читалището и разгледаха книги за историята на Добруджа.

На 21.04.15 г. учениците от VІІ и VІІІ клас изгледаха презентация за най-важните моменти от Добричката епопея – 5-7 септември 1916 г. и за живота на ген. Иван Колев.

16.04.2015 г. – Областен финален турнир по футбол

Домакини бяха ОУ „Добри Войников“, с. Победа, общ. Добричка. Участваха четири отбора. След теглене на жребий и оспорвани срещи класирането бе следното:

I място – Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Добрич

II място – СОУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Генерал Тошево

III място – ОУ „Добри Войников“, с. Победа

IV място – , СОУ „Христо Ботев“, гр. Балчик

15.04.2015 г. Среща на колектива с Албена Бонева – председател на Управителния съвет на фондация „Ръка за помощ“ вижте повече

2 – 5 април 2015 г. Сливен Училище  за толерантност и приятелство – репортаж на БНТ, вижте още

На 01.04.2015 г. се проведе обучение „Как да преподаваме с  интерактивна дъска” с лектор Елисавета Якимова от Център за творческо обучение. Участваха учители от основни училища от общ. Добричка като домакин бе нашето училище. Учителите обогатиха познанията и опита си за работа с интерактивна дъска и интерактивно устройство. Получиха сертификати. Вижте учителски колектив

28 и 29.03.2015 г. , в град Балчик се организира… вижте повече

На 21.03.2015 г. се проведе тържество, посветено на международния ден на водата, който се чества всяка година на 22 март.

Изложба с рисунки на ученици от І-VІІІ клас; табло от V клас  на тема „Пиенето на минерална вода е полезно”; стихотворения за водата, писани от ученици; пословици за водата … Всичко това предизвика размисли за здравословен начин на живот.

21.03.2015 г. Мотивационна визита

13.03.2015 г. Рожден ден в ПИГ вижте повече

13.03.2015 г. Родителски тренинг „Заедно в игрите“ вижте повече

13.03.2015 г. Отворени врати „С обич за мама” вижте повече

Ден на професиите   вижте още

Ученици от ОУ „Добри Войников” посетиха Професионална гимназия по туризъм гр.  Добрич по време на „Ден на професията”.

Учениците  се запознаха с интересни моменти от работата на специалностите „Хотелиер,” Ресторантьор, ”Кетъринг”, „Готвач”, Сервитьор-барман”, „Хлебар-сладкар”. Визитата на учениците е полезна за избора на професия след осми клас.

27.02.2015 г. В чест на 1 Март – Международен ден на  общностните  училища,  в ОУ „Добри Войников” се проведоха… вижте повече Facebook

Ден за борба с тормоза в училището

Последната сряда от месец февруари е известна като „Ден на розовата фланелка“. На 25.02.2015 г. този ден беще отбелязан и в ОУ “Добри Войников“. Още с пристигането си в училище, на всички ученици, учители и родители бяха вързани розови лентички от Ученическия парламент и Родителския клуб. В голямото междучасие цялото училище се събра и госпожа Тодорка Василева запозна учениците с историята на този ден. Всички проявиха съпричастност.

24.02.2015 г. Ученическият парламент проведе заседание, на което присъства Калина Василева – представител на Тръста за социална алтернатива по проект „Всеки може да бъде отличник”, където се взеха важни решения за работата на училището като център на общността.Членовете на УП обсъдиха предложение за назначаване на наставници на ученици от ІV и VІІ клас във връзка с Националното Външно оценяване. За наставници бяха избрани двама четвъртокласници и трима седмокласници.Г-жа Калина Василева посети и часовете по СИП „Фолклор на етносите-ромски фолклор” и СИП „Танци на народите”.

В памет на Васил Левски!На 19.02.2015 г. в ОУ „Добри Войников” бе отбелязана 142-та годишнина от обесването на Васил Левски. Ученици и учители си припомниха как в минали години бе отбелязван празника – с интерактивно състезание за живота и делото на Апостола, чрез представяне на презентации.

Водещите представиха прекрасни стихове и части от есета за великия българин, а след това ученици от всеки клас рецитираха едни от най-хубавите стихотворения за Левски на съвременни български поети. На фона на стиховете всички наблюдаваха презентация за делото на Дякона.

След приключването на рецитала присъстващите отдадоха почит на най-големия български герой с едноминутно мълчание и изслушаха рецитация на прекрасното стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски”.
На 17-18 февруари 2015 в гр. Варна бе проведена Регионална среща за представяне на План за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система (2013 – 2020 г.) до 2015 г. по разработване на училищни стратегически документи и механизъм за контрол на изпълнението им с обмен на добри практики. В срещата участваха директори на училища, представители на местната власт и администрация, други заинтересовани страни от областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Бяха обменени идеи, опит и добри практики паралелно в три секции. Представители от ОУ «Добри Войников», с. Победа бяха директорът на училището Галина Тошкова и главният учител Тодорка Василева. В трета секция с модератор Любомир Тодоров – началник на РИО гр. Добрич, се представиха успешни подходи за повишаване участието и ангажираността на родителите с презентация на Галина Тошкова – директор на ОУ «Добри Войников», с. Победа, общ. Добрич.

На 17.02.2015 г. ученици от ОУ „Добри Войников” с. Победа посетиха заседание на Добричкия общински съвет. Инициативата бе осъществена по програма „Намаляване на отпадането на ромските ученици от училище” към проект „Всеки може да бъде отличник”, осъществяващи се от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, финансирани от Тръст за социална алтернатива.
Училището изпрати нови трима представители от Ученическия  парламент, за да придобият знания и умения за вземане на важни за обществото решения – Зарко Светлинов Янков, Милен Юлиянов Алексиев и Светослав Албенков Иванов.

14.02.15 г. Празник на любовта

През  седмицата на любовта в ОУ «Добри Войников» се проведе празник под мотото  «Всичко около нас е любов! Обичайте се …». Организатори бяха СИП «Фолклор на етносите – ромски фолклор» с ръководител Валентина Белберова, СИП «Танци на народите» с ръководител Донка Вълчева и Родителски клуб с ръководител Райна Михова. Забавленията включваха:

 • Модно дефиле за ученици и родители , с присъждане титли Мис и Мистър «Стайлинг»
 • Танцов конкурс «Денс фурия»

Още със започване на празника настроение завладя и участници,  и публика. Цветните тоалети, интересните прически, усмихнатите детски лица, модерните танци изпълниха залата с много емоция.  Директорът на училището, госпожа Галина Тошкова, отличи спечелилите участници.

13.02.15 г. Среща за запознаване на педагогическиия колектив на училището с новия проект „Училището като център в общността”вижте повече

ОУ „Добри Войников” с. Победа се кандидатира за участие в проекта на Национална мрежа за децата „Училището като център в общността“ и успешно премина през трите етапа на селекция.

В конкурса участваха 167 кандидатури от цялата страна. На третия етап от селекцията, училищата бяха посетени на място от екип на Национална мрежа за децата, като бяха проведени интервюта с директори, учители, ученици, родители и партньори на училището. Нашето училище е едно от 13-те училища в страната, които бяха избрани да работят по проекта.

Победителите бяха обявени на 28 януари 2015 г. в залата на Френски институт в гр. София.

Специална част от него беше публичната лекция на Крис Джоунс, международен експерт в сферата на създаване и развитие на общностни училища. В нея тя разказа за прилагането на модела в 55 страни по света. По нейните думи учениците на 21 век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще.

От ОУ „Добри Войников” с. Победа участва директорът на училището г-жа Галина Тошкова и Станислава Костова.
Учениците от четвърти клас заедно със своята учителка Тодорка Василева подготвиха обичая Бабинден. Празникът беше весел. Учениците закичиха своите учители с китки и всички се веселиха от сърце.

„Да потанцуваме заедно” – с тези думи ученици и учители от ОУ „Добри Войников” с. Победа започват да се веселят всяка сряда и петък в голямото междучасие.         Желаещите да се изявят с песни и стихотворения са много, но с най-голямо нетърпение се чакат танците. В тях учители и ученици показват своите умения в танцувалното изкуство на различни народи и поколения.

На 14 януари 2015 г. преподавателят по БЕЛ Надежда Георгиева проведе обучение за работа с интерактивна дъска. Учителите от ОУ „Добри Войников” с. Победа с огромно желание работиха с устройствата и усвоиха базови умения за работа с основните инструменти на дъската. С прилагането на интерактивните методи на обучение преподавателите от нашето училище смятат, че учениците ще се включат по-активно в процеса на обучение и ще усвояват по-добре и с по-голям интерес учебното съдържание.

За поредна година в ОУ „Добри Войников” с. Победа се празнува Василица – Ромската Нова Година. Празникът бе отбелязан със следните инициативи:

 1. Открит урок на тема „Предания и легенди за Банго Васил” – 12.01.2015 г.

Организатор: СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор”

Ръководител: Валентина Белберова

 1. Изработване на постер на тема „Василица” – 13.01.2015 г.

Организатор: СИП „Танци на народите”

Ръководител: Донка Вълчева

 1. Подреждане на изложба от рисунки на тема „Единни в разнообразието” – 14.01.2015 г.

Организатор: СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор”

Ръководител: Валентина Белберова

 1. Провеждане на тематичен урок „Да потанцуваме” – 13.01.2015 г.

Организатор: СИП „Танци на народите”

Ръководител: Донка Вълчева

На 23.12.2014 г. бе проведена сбирка на Родителски клуб към  ОУ „Добри Войников“, с. Победа. Родителите бяха информирани за резултатите и споделения опит от проведения  през месец ноември родителски тренинг в град Добрич, на който присъстваха представители на родителски клубове от община Добричка. Директорът на училището разясни на присъстващите каква е същността на тренингите, с което успя да намали страховете на  родителите относно мероприятията, провеждани извън рамките на училищната сграда. Представената информация предизвика дебат, който бе свързан с организацията, провеждането и бъдещото им участие в подобни форми на комуникация, както помежду им, така и с други представители на родителски клубове.

22.12.2014 г. Посрещане на Дядо Коледа на сцената на училището 

Детската пиеса „Горската аптека“ от Лили Захариева изпълниха деца от ПИГ 2 – (трети и четвърти клас) с ръководител Севдалина Димитрова.

Ученици от СИП „Танци на народите” поздравиха всички с танца „Децата на Вавилон”.

16.12.2014 г.

Сурва весела година!

Да ви е честита!

И от днеска до амина,

радост до насита!

Коледарчета от ОУ ,,Добри Войников“ село Победа поставиха началото на коледните празници. Заучаването на коледарски песни е начин да се съхрани традицията, да научат децата повече за обичаите, да се предава духа на Коледа с красивото и звучно ,,Ой Коледо, мой Коледо“. Децата отправиха коледарски поздрав към служители в община Добричка, земеделските кооперации в с. Победа и в с. Минково, частни земеделски производители Иван и Тошко Колеви, Кметство с. Победа, Здравна служба, Пенсионерски клуб, БЧК в град Добрич и ,,Жилфонд-инвест“ в град Добрич. Навсякъде децата пяха, танцуваха и благославяха за здраве, плодородие, късмет. След сурвакането кукери гонят злото със добро. Малките коледарчета внесоха настроение, предизвикаха усмивки, а някъде дори и сълзи от умиление. Те внушиха на всички, че около коледните празници вълшебството е навсякъде. Това вълшебство продължи и при посрещането на Дядо Коледа в училището. Деца и родители бяха поздравени с детската пиеса ,,Горската пътека“ от Лили Захариева, представена от деца от ПИГ-2 (трети и четвърти клас) с ръководител Севдалина Димитрова. Малките танцьори от СИП ,,Танци на народите“ изпълниха танца  ,,Децата на Вавилон“ и предизвикаха много аплодисменти.

Коледа е! Нека се случват чудеса, защото вярата ни в тях ни кара да бъдем по-добри.

Открит урок по Литература

    • ЦЕНТЪР ЗА КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ – ГР. ДОБРИЧ, създаден по проект на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ проведе среща-дискусия с ученици от VII и VIII клас на ОУ „Добри Войников“, с. Победа. Учениците дискутираха по филм „Професията отблизо“. Обсъдиха кое прави една професия привлекателна, как да направим най-добрия избор на професия, къде да потърсим информация за мечтаното работно място. Възпитаниците на училището споделиха за какви професии мечтаят и си пожелаха да намерят реализация в онази сфера на дейност, която би ги направила истински щастливи.
     11.12.2014 г. Ученици от VII и VIII клас „държат“ мечтаните професии в ръцете си.
    • Първи декември е Световен ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. За поредна година се отбелязва и в ОУ “Добри Войников” с. Победа, общ. Добричка, обл. Добрич.

     Още в началото на учебния ден членовете на Ученическия парламент поставиха на реверите на всички учители, помощен персонал и ученици брошури, в които са представени мерките за предпазване от болестта и червени панделки – международния символ на анти-СПИН кампанията.
     Дарина Стоилова – член на Ученическия парламент запозна учениците с различни факти за болестта СПИН. Всички ученици от V до VІІІ клас се събраха в компютърния кабинет, където им бе представена презентация за световния ден за борба с болестта СПИН.
    • Приключване на международен проект

На 27.11.2014 г. ученици от пет училища в област Добрич посетиха 44-то заседание на Добричкия общински съвет. Инициативата бе осъществена по програма
„Намаляване на отпадането на ромските ученици от училище” към проект „Всеки може да бъде отличник”, осъществяващи се от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, финансирани от Тръст за социална алтернатива.
В екипа от област Добрич бяха включени ученици от ОУ „Добри Войников” с. Победа, ОУ „Климент Охридски” с. Смолница, ОУ „Неофит Рилски” с. Ловчанци, ОУ „Братя Миладинови” с. Черна и ОУ „Васил Левски” с. Хитово. Всяко училище изпрати по трима представители от Ученическите парламенти,които да присъстват на заседание на Общинския съвет, за да придобият знания и умения за вземане на важни за обществото решения.

Заседанието започна в 10 часа. Присъстваха заместник-кметове на община Добричка, директори на дирекции в общината, кметове и кметски наместници от селата в общината, общински съветници.
Бяха обсъдени точките от дневния ред и заседателите започнаха работа по точка 1, която включваше вземане на решения за изразходване на средства за инфраструктурни промени в селата от община Добричка – ремонти на пътища, мостове, църкви, джамии.
Учениците се убедиха в голямата отговорност на общинските съветници при вземане на решения, отнасящи се до жителите на съответните населени места.
В края на заседанието учениците бяха удовлетворени от факта, че са присъствали при решаване на въпроси, касаещи техните села. Те се почувстваха много по-уверени в себе си и се убедиха, че всеки човек сам може да избира с какво да се занимава и в какво да е добър, че знанията, придобити в училище, ще им помогнат за по-добра реализация в живота.

На 13.ХІ.2014 г. в ОУ „ Д. Войников” бе отбелязан световният ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.
Мероприятията започнаха с беседа, проведена от представител на КАТ – Добрич и представяне на образователни филми.
Учениците от І до VІІІ клас посетиха мястото, където е загинал пешеходец и почетоха паметта на загиналите при ПТП с едноминутно мълчание.
Всички стигнаха до извода, че за намаляване на безмислените нещастия по пътищата са необходими повече толерантност, уважение, предвидливост и споделена отговорност.

В нашето училище 16 ноември – Международен ден на толерантността, бе отбелязан с редица мероприятия:

 • Изработване на постер с правила на толерантност.
 • Изработване на дърво на приятелството.
 • Провеждане на весело междучасие „Подарявам ти прегръдка”
 • Песен за приятелството и стихове.
 • Презентация на тема: „Добро за добро”
 • Изработване на картичка „За моя най-добър приятел”
  Учениците от ОУ „ Д. Войников” с огромно желание участваха във всички инициативи. Всички си разменяха цветни сърчица и картички с пожелания за доброта и толерантност и получаваха много усмивки от своите приятели и съученици.

На 8.ХІ. 2014 г. бе проведен събор в с. Методиево. В рамките на празничната програма, пред Народно читалище „Христо Ботев – 1941г.“, ученици от танцовите състави към ОУ „Д. Войников” се представиха със северняшки танц, руски цигански танц, танц „От ритъм в ритъм” и стихотворения за добротата и толерантността.
В проявата взе участие женска певческа група, в която участва и ученичка от нашето училище.

Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало.
В ОУ „Д. Войников” празникът бе отбелязан на 3.ХІ.2014 г. Членовете на Ученическия парламент подготвиха табло, представящо живота и делото на известни български народни будители. Група ученици изпълниха стихове и песни за великите българи, а едновременно с рецитала всички присъстващи наблюдаваха презентация.

На 30.Х.2014 г. се проведе спортен празник. Първата дисциплина, в която участваха всички ученици беше крос – 600 м.
Бяха организирани състезания по футбол, волейбол, шах, тенис на маса и джаги,. Срещите бяха оспорвани и изпълнени с много вълнуващи моменти. Многобройната публика подкрепяше своите фаворити и им помагаше да спечелят победата.
Своите умения да танцуват показаха всички ученици от 1-ви до 7-ми клас.
В края на спортния празник всички победители получиха награди и пожелания за нови успехи.

На 03.10.2014 г.  в ОУ „ Д. Войников”   се проведе практическо занятие „Поведение при пожар” по плана на ГЗ.

В занятието участваха всички ученици. Всеки от участниците адекватно и без паника изпълни определените си задължения.  Цялото училище успя да се евакуира за няколко минути.

В една от класните стаи медицинската сестра в училище и  учениците от звеното на БМЧК към училището откриха полузадушен  ученик и му оказаха долекарска помощ. След като го изведоха от  сградата,  медицинската сестра  извърши необходимите за спасяването му манипулации.

След направената проверка на личния състав на училището и документацията, учебните часове продължиха по установения график.

По традиция на 15 септември се открива новата учебна година за учениците в цяла България. В ОУ „Добри Войников” тържеството започна в 9 часа, но училищни песни звучаха още от ранните часове на деня.

С наближаването на часа за официалното откриване, учениците заеха обозначените за всеки клас места. Най-развълнувани и тръпнещи в очакване, бяха, разбира се, малките първокласници.

Групата на знаменосците беше посрещната, химнът на Република България кънтеше в двора на училището, а знамето бе вдигнато тържествено.  Водещите рецитираха стихотворения, с които да поздравиха всички, които за пръв път  прекрачват прага на ОУ „Д. Войников”. На откриването на новата учебна година присъстваха много гости, между които Соня Георгиева – секретар на Община Добричка, кметове на съставните села, членове на Училищното настоятелство, общественост.

Директорът, г-жа Галина Тошкова, приветства всички ученици и родители с мотивираща реч. Своите пожелания за новата учебна година отправи също и Соня Георгиева – секретар на Община Добричка.

Учениците от ІІ до VІІІ клас поздравиха и окуражиха първокласниците, като ги увериха, че новото начало не е страшно, а напротив, много забавно, и им пожелаха успешна година. Ученичка от VІІІ клас поднесе на първокласниците символичен „Ключ на знанието” и им пожела много упоритост, труд и успехи.

Удари първият звънец. Той бе покана и обещание, възвестяване на новото начало, а за учениците от VІІІ клас отбеляза края на един етап от живота. За доброто настроение се погрижиха танцов състав към ОУ „Д. Войников”, който изпълни танца „От ритъм в ритъм” и вокална група „Усмихнати звънчета”.
Най-малките прекрачиха прага на училището първи, поведени от учителката си Райна Михова.

Директорът, г-жа Галина Тошкова, плисна вода от менчето и пожела на всички ученици и учители една успешна година.

Тържеството продължи в приветливата и красива учебна стая на І клас  с много песни, танци и усмивки.

Гостите на нашето тържество бяха поканени на коктейл в учителската стая, където бяха представени и новите членове на педагогическия състав на ОУ „Д. Войников” – Славена Карагеоргиева – учител по БЕЛ и Руски език и Снежана Йовева – начален възпитател и преподавател по Английски език, а също Севдалина Димитрова – начален възпитател и Донка Вълчева – учител на ІІІ клас, които са били в нашия състав и през учебната 2013-2014 година. Г-жа Галина Тошкова поздрави отново всички присъстващи и съобщи, че започваме учебната 2014-2015 година със 114 ученици и 4 полуинтернатни групи. Друга новост през тази учебна година е невъзможността да се запази длъжността помощник-директор. Г-жа Тодорка Василева, която заемаше тази длъжност през миналата учебна година, бе назначена за преподавател на ІV клас и продължава да изпълнява длъжността „Главен учител”. Беше представена и новата чистачка в училище Мима Тодорова.

По време на тържеството пристигна и г-жа Наташа Захариева – Директор на дирекция  „Образование и култура” към община Добричка. Тя поздрави всички учители и ученици и им пожела успешна учебна година.

След като бяха изпратени всички гости, учителите и помощният  персонал се събраха в стола на училището и отпразнуваха началото на учебната година и рождените дни на всички от колектива, родени през месеците от юли до декември.