Актуално 2021/2022 учебна година

 Ученици направиха дарение за МБАЛ – Добрич

„Силната любов не се мери, тя просто се дава“

Майка Тереза

По инициатива на ученици от IV клас към ОбУ „ Добри Войников“ на 24.01.22г.  бяха дарени на отделението по педиатрия към МБАЛ – Добрич 3 инхалатора „BABYHALER“ и настолни игри. Средствата, бяха събрани от сурвакане, по повод Ромската Нова година и организиран Коледен базар в училището.

Поради епидемичната обстановка в страната учениците не можаха да посетят децата в отделението и да споделят своето вълнение и съпричастност.

Дарението бе прието с благодарност от Румяна Куманова – главна медицинска сестра на МБАЛ – Добрич и Милена Георгиева – старша медицинска сестра в отделението по педиатрия.

Образователния медиатор със специална награда

 от министър акад. Николай Денков

Мира Стефанова – от ОбУ „Добри Войников” бе удостоена със специална награда „Овластяване на ромската жена” от конкурса за медиатор на годината, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Наградата ѝ бе връчена на 13 януари на тържество в Министерството на образованието и науката от министър акад. Николай Денков.

Отбелязване на Василица в OбУ „Добри Войников“

Василица е! На днешния ден 14 януари от най-голямо значение е кой пръв ще влезе в къщата. Децата сурвакат за здраве, благополучие, късмет и плодородие. Четвъртокласниците от група „Фолклор на етносите“ и училищния медиатор посетиха детска градина „Детелина“, с. Победа. Учениците сурвакаха малчуганите и персонала. Заедно изработиха поздравителни картички за близките им. Училищния медиатор зарадва възпитаниците на детската градина с подаръци. Сурвакарите пожелаха здраве и късмет на ръководството на училището, учениците и помощния персонал.

Мероприятие на тема „Ромската Нова година – Василица“

На 13.01.2022 г. в ОбУ „Добри Войников“, група „Фолклор на етносите“, и членове на Родителския клуб и ръководството на училището проведоха общо мероприятие на тема „Ромската Нова година – Василица“. В интерактивната игра „Открий ме“ ученици и родители отговаряха на въпроси свързани с традициите и миналото на ромите. Сурвакарите с усмивка и наричания поздравиха присъстващите. По стара ромска традиция всеки си взе парче от баницата, а късметите показаха каква ще им бъде новата година.

Детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

Учениците от III и VII клас участваха в традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“ организиран от „Български пощи“ ЕАД. Всички писма получиха личен отговор от Дядо Коледа.

Коледно тържество в ОбУ „Добри Войников“

Днес учениците от ОбУ „Добри Войников“ посрещнаха дядо Коледа! Празникът започна с драматизация на забавна и поучителна пиеса „Глезеното Миме“, представена от младите актьори от театрален клуб „Сто усмивки“. Забавната сценка е избрана от един от участниците – Милен от 10 клас, който е за последна година в нашето училище и отдавна мечтае за предизвикателство – да изиграе женска роля. Получи му се много добре – изиграната от него роля на порасналото глезено Миме, с която от сърце разсмя всички ученици и учители!
Празникът продължи със сценката „Дядовата ръкавичка“, в която участваха ученици от 2, 6, 9 и 10 клас. Невим от 7- ми клас изпълни „Песничка на Червената шапчица“ на руски език, а „Песничка на Снежанка“, изпя Шени също от 7 –ми клас. Малки коледари отправиха пожелание за здрава и успешна година с песен и танц.
Тържеството продължи с поздрав от танцов състав към училището „Хоп троп“. Малките танцьори от трупата накараха сърцата на
ученици и учители да затуптят в ритъма на танца!
Директорът на училището г-жа Тошкова закри празника с кратко поздравление и пожелания за много здраве, късмет, и една успешна нова година, изпълнена с много любов и топлина.
Всички ученици получиха подаръчни кутии с лакомства и много награди.

Много подаръци от медиаторът ни Мира за възпитаниците

от ОбУ „Добри Войников“

Точно преди коледната ваканция, нашите малки ученици. получиха коледни подаръци – обувки и подаръчни кутии от образователният ни медиатор Мира Кирилова. Дарението се осъществи със средства предоставени от нея и помощта на трима нейни приятели – Мария Миндева, Карол, Нели, Красимир Бакърджиев и Яница. Децата ги поздравиха с празнична програма по случай настъпващите светли празници.

И още празнични моменти …

Коледен флашмоб

Коледни поздрави и пожелания от IV клас

По традиция учениците от 4 клас в ОбУ „Добри Войников“ поздравиха децата и персонала на ДГ „Детелина“, с. Победа. Четвъртокласниците бяха подготвили Коледен танц, пиесата „Лесно ли е да си Дядо Коледа“, поздравителни картички. По стар български обичай се хванахме на хорце. Ръководството на училището осигури подаръци за всяко дете, които Дядо Коледа раздаде.
Поздравени бяха и служителите на кметство с.Победа и НЧ „Пробуда – 1896“.

Грамота и плакет за образователния медиатор

Още едно признание за всеотдайността на нашия образователен медиатор – Мира Стефанова. Грамота и плакет от кмета на община Добричка – госпожа Соня Георгиева. Честито Мира, продължавай да раздаваш обич и надежда на всички, най-вече на децата.

Весели празници на всички!

Докосвайки се до страниците на нашата вълшебна приказна книга, се надяваме да усетите добротата, надеждата и любовта, с които тя е сътворена.
На всички наши приятели пожелаваме светли Коледни и Новогодишни празници!

Старт на традиционния Коледен базар

Отличени с награда I – во място в конкурса за коледна картичка или украса

„ВЕСЕЛА КОЛЕДА ЗА ВСИЧКИ“

В конкурса организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Добричка в навечерието на коледните и новогодишните празници нашето училище спечели
І – во място – Колективна награда на ученици от X кл. и ученици от II кл. в ІІI-ра възрастова група (VIII-XIIкл.).

Дарени платове от фирмите на учениците от гимназиален етап за часовете по учебна практика на специалност „Шивачество“

Ръководството на ОбУ „Добри Войников“ и учениците от гимназиален етап благодарят на фирмите „Аура“64 и ,,Балконф ЕООД“ за дарените платове за часовете по учебна практика. От сърце им желаем крепко здраве, много лични и професионални успехи! Весели празници!

Инициатива „Ученик помага на ученик“

Десетокласниците Гюлсевим и Милен бяха в помощ на малките първокласници. Решаваха заедно задачи, писаха изучени букви, рисуваха. Когато си малък и видиш колко много могат големите и ти искаш да станеш като тях. Браво на Вас, малки и големи ученици!

Среща с преуспели родители от общността

На 09.12.2021 г. се проведе среща с родители и ученици от IV клас включени в групата „Фолклор на етностите“ по проект към ЦМЕДТ Амалипе. Гост на срещата бе Росен Савов – родител на ученичка от IV клас. Той разказа за трудният живот, който е имал като малък, но с упоритост и постоянство и най-вече с учение е преуспял. В момента работи като мениджър на голф игрище в град Bad Ragaz в Швейцария. На събитието също присъстваха ръководството на училището, родители и  образователния медиатор.

Репортаж за ОбУ „Добри Вийников“ в рубриката

„Новият ден“ на радио Варна

Практическо занятие за евакуация при земетресение и пожар се проведе в ОбУ „Добри Войников“

На 02.12.2021 г. в ОбУ „Д. Войников“, с. Победа се проведе занятие за действие и евакуация на учениците, учителите и помощния персонал при земетресение и  възникнал пожар в сградата на училището.

Целта на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия, аварии и катастрофи е практическа работа по оценка и вземане на решение за организиране на спасителни дейности при усложнена обстановка, изграждане на практически умения и навици у учениците, учителския колектив и помощния персонал за организирано и без паника напускане на сградата на училището при земетресение и възникнал пожар.

Проверени бяха на практика знанията и уменията на учениците, учителите и помощния персонал за действие в сложна обстановка в условия на COVID–19.

Кастинг „Най-добър танцьор“

Днес ТС „Хоп – Троп“ проведе кастинг – „Най-добър танцьор“. Всички желаещи ученици се състезаваха в три категории танци – български народни танци, модерни и ориенталски танци. Училищната сцена оживя. Настроение, усмивки, емоции и желание за победа – това е празник. Най-добрите танцьори бяха отличени с грамоти и подаръци от ръководството на училището.

„Магията на експеримента 2“

На 25.11.2021 г. за учениците от ПЕ и ГЕ, които бяха в ОРЕС, „Магията на експеримента” се повтори. Химичните опити, представени от г-жа Г. Сюлейман, бяха интересни и забавни за всички.

 

Есенен базар под мотото „ТОЛЕРАНТНОСТ и БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ“

Eдна благородна училищна инициатива по време на „ВОЙНИКОВИ ДНИ“, посветени на 172-та годишнина на училището, се проведе на 18.11.2021 г. в Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа.
УЧЕНИЧЕСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ организира благотворителен есенен базар под мотото „ТОЛЕРАНТНОСТ и БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ“.
Ученици и учители изработиха ЗАЕДНО експонатите за базара и показаха състрадание, милосърдие, разбиране и подкрепа.
Събраните средства ще бъдат дарени за лечение на ученик от училището.

„Ден на Науката“ – „МАГИЯТА НА ЕКСПЕРИМЕНТА“ в ОбУ „Добри Войников“

На 10.11.2021г. обявен като „Ден на Науката“ и във връзка с Войниковите дни се проведе мероприятие под надслов „МАГИЯТА НА ЕКСПЕРИМЕНТА“.

Пред учениците от начален курс и учениците от 7 клас, учители и ръководството на училището се демонстрираха много и интересни за децата химически опити от г-жа Гюлхан Сюлейман – учител по Химия и ООС. Дъга от разтвори изследвани с индикатор; Изчезване на метала цинк в солна киселина; Изследване на плътността на различните вещества и плаване и потъване на предмети в тях; Получаване на въглероден диоксид и кислород; Горене на магнезия и други експерименти бяха част от шоуто и децата ги проследиха с огромен интерес и въодушевление!

 Международен ден на Ромския език

„Да знаеш много езици значи да имаш много ключове за една врата” – Волтер.

На 05.11.2021г. като продължение на инициативите посветени на „Войниковите дни“, отбелязахме Международния ден на Ромския език с членове на родителски клуб и ученици от IV клас, включени в групата „Фолклор на етносите“ по проект към ЦМЕДТ Амалипе. Срещата се проведе в стаята на IV клас. Родители и деца заедно разказваха приказки на ромски език; изработиха постер посветен на семейството. Владеенето на езици е богатство за всеки човек. Учениците от ученическия парламент доказаха тази теза чрез игра, в която бяха включени английски и руски думи – езици, които се изучават в нашето училище. Гости на събитието бяха: Жанна Василева и Атанас Атанасов – координатори към ЦМЕДТ Амалипе, ръководството на училището, родители и ученици. Ораганизатори на срещата бяха ръководителите на Родителският клуб.

Среща с дамите от „Форум за жени“ – град Варна

Днес, 04.11.2021г. Светла Желязкова, Царина Стефанова, представители от форум за жени, град Варна проведоха беседа с учениците от V до X клас от ОбУ „Добри Войников“, с. Победа на тема: „Раннните бракове“. С това стартираха училищните инициативи от „Войникови дни“ посветени на 172 -та годишнина на училището.

Отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители

В навечерието на един от най-българските празници 1 ноември – Денят на народните будители, бяха организирани поредица от мероприятия с учениците от ОбУ „Добри Войников“. Те нарисуваха картини, изработиха табла за празника, за да увековечат делото на будителите. Нека всички съхраним това, което сме получили от тези именити българи – будителите, дали времето, знанията, душата си, а дори и живота си за развитието на българския народ. Поклон пред тях!

Ученическият парламент при ОбУ „Добри Войников“ честити на всички учители и ученици предстоящия празник с пожелания за здраве и неугасващ стремеж към запазване на българската духовност!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

„ Кой събужда умовете…

….На будителите скромни

 Българинът китка свива“

Ние учениците от IV клас, решихме да отбележим празника на Народните будители по този начин.

Ден на пешеходната безопасност – „Посланията на есенния лист

Днес 22.10.2021г. учениците от Начален етап в нашето училище се включиха в Националната кампания „Посланията на есенния лист”, инициирана от Националния дворец на децата (НДД). Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на децата, учениците, водачите на моторни превозни средства върху необходимостта от засилване на бдителността по време на движение по пътищата в есенно-зимните условия. Написани послания от детските ръце, прикрепени върху есенен лист бяха дадени на шофьори преминаващи с автомобилите си край училище. Инициативата се реализира с подкрепата и съдействието на инспектор Димитър Янев към II РПУ гр. Добрич.

Дигитални устройства за нуждаещи се ученици

Със заповед на Министъра на образованието и науката и на Директора на РЗИ – гр. Добрич, в периода от 15.10.2021г.  до 31.10.2021г. обучението на учениците от V, VI, VIII, IX и X клас се провежда от разстояние в електронна среда. Екипи от учители на ОбУ „Добри Войников“, с. Победа, предоставиха таблети и лаптопи по домовете на учениците за обезпечаване на образователния процес. Техническите устройства са осигурени по проект на МОН BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“.

Среща с родителски клуб

На 14.10.2021 г. се проведе среща с членове на Родителския клуб под надслов „Да бъдем толерантни“. Четвъртокласниците включени в група „Фолклор на етносите“ по проект към „Амалипе” заедно с родителите се забавляваха с подреждането на пъзели и изработване на постери. Всички застанаха зад идеята, че трябва да сме толерантни всеки ден.

Изнесени родителски срещи

На 07.10.2021г. в с. Царевец, се проведе родителска среща, на която присъстваха ръководството на училището, учители и родители. Тя беше осъществена със съдействието на кмета на селото и служител от II РПУ – гр. Добрич. Родителската среща с родители от с. Плачи дол се проведе на 12.10.2021г. осъществена бе със съдействието на читалищния секретар на селото.
Целта на тези родителски срещи беше родителите да се запознаят с мерките и правилата в условията на COVID -19. Друг важен въпрос, който се разисква бе редовното посещение на учениците в училище.
Рома Прайд – Ден на ромската гордост и култура
Ученици от втори и трети клас рисуваха своите мечти за свят на приятелства, щастливо детство и сбъднати детски мечти.

Ден на музиката в ОбУ „Добри Войников“

В Деня на музиката училищният двор се изпълни с детски смях, танци, песни и най-вече с много веселие.

„Алея на мечтите“

На 28 септември учениците от четвърти клас, заедно със своите ръководители, изготвиха цветно табло „Алея на мечтите“, на което записаха своите чувства и мечти. Инициатива за сплотяване на класа и разкрасяване на класната стая.

Посещение с благотворителна цел

Днес 28 септември лидер на „Форум за жени с доброволческа дейност“, гр. Варна, посети отново нашето училище. С подаръци подготвени от дарители от гр. Златоград, бяха зарадвани първокласниците на ОбУ „Добри Войников“. Благодарим на дарителите!

Европейски ден на езиците

Днес, на 27.09.2021г. в двора на ОбУ „Добри Войников“ беше отбелязан Европейски ден на езиците, който се чества на 26 септември. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап нарисуваха знамена на различни държави и написаха „Здравей!“ и „Обичам те!“ на езика на тези държави. Прочетоха текстове за приятелството на английски и руски езици, които се изучават в училище.

Европейски ден на спорта в училище

24.09.2021 г. е обявен за международен ден на спорта в училище.
Ученици и учители от ОбУ „Добри Войников” се включиха в инициативата „Европейски ден на спорта в училище” под мотото Now We Move.
По време на организирания отдих се проведоха следните мероприятия:
– учениците от начален, прогимназиален и гимназиален етап заедно с учители и училищно ръководство се включиха в инициативата с танцуването на народни танци и Зумба за деца.
– с малките ученици се проведоха Подвижно щафетни игри, които преминаха под девиза – „Важна е не победата, а участието“.
– за големите учениците бе организирано бягане на 800м.
– в края на деня се проведе волейболна среща между учениците от прогимназиален и гимназиален етап.
Днес заедно, ученици и учители показахме, че спорта и танците наистина създават приятелства.

Ден без загинали на пътя

21 септември 2021 г. е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя. Мотото на деня е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. В училище организирахме следнaта инициатива за отбелязване на събитието: – „Нашето обещание“ – ученици от 1 до 10 клас заявиха писмено, че ще бъдат внимателни участници в движението на пътя; ще спазват правилата за безопасно поведение; ще помагат на възрастните хора и по-малките деца при нужда като пешеходци; ще напомнят на всички, че на пътя ЖИВОТА е най-важен; – „Ученици обучават ученици“ – инициатива, с която десетокласниците на ОбУ „Добри Войников“ се включиха в отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя. По време на голямото междучасие те разясняваха на своите съученици правилата по БДП, показваха им как трябва да пресичат уличното платно независимо, че имат предимство на пешеходната пътека. Напомниха на по-малките ученици, че трябва да спрат и да се уверят, че водачът на автомобила ги е възприел. Безопасността на пътя е отговорност на всеки и ние сме убедени, че с индивидуалния си принос ще постигнем резултата – Без Жертви На Пътя! УК по БДП благодари на всички учители и ученици за проявената активност!

Откриване на учебната 2021/2022 г.

ПЕТНАЙСТИ Е, И ПАК СЕПТЕМВРИ И НИКАК ТОЙ НЕ Е ОБИКНОВЕН… Откриването на учебната година в нашето училище е празник за всички – учители, ученици и родители. Гости на нашия празник бяха госпожа Соня Георгиева – кмет на община Добричка, г-н Галин Иванов – кмет на с. Победа, кметове на съставните села, бивши учители и представители на местната общественост. Големият и красив училищен двор отново се изпълни с детска глъч, смях, песни и танци. Най-развълнувани и нетърпеливи да влязат в класната стая бяха малките първолачета. Посрещнати с усмивка и топлина от своите учители те прекрачиха прага на училището с усмивка и много мечти. Пожелаваме им всички техни очаквания да станат реални, да бъдат здрави и много ученолюбиви. Посрещнахме първият учебен ден с надежда за здрава и успешна учебна година.

Честит първи учебен ден!