История

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ“, С. ПОБЕДА – ВИДЕО


Интервю на директора на ОбУ „Добри Войников“, с. Победа

На 23.11.2015 г. ОУ „Добри Войников“ отбеляза своя патронен празник – 166 г. от създаването на училището. Мероприятието се проведе в с. Красен съвместно с ученици от ОУ „Йордан Йовков“, които честваха 155 г. от създаването на своето училище.

Ученици, учители и родители посетиха музея, посветен на делото на Йордан Йовков, а също и училището, където е работил известният писател. В читалището на селото двете училища отпразнуваха своите празници, а също и 130 г. от рождението на Йовков. Гости на тържеството бяха внукът на Йордан Йовков, кметът на община Генерал Тошево и жители на село Красен.

Всички се прибраха заредени с много положителни емоции.


Празник на училището и на поколенията
На 21 ноември ние, ученици, учители и родители, отбелязваме 165 години от създаването на нашето училище. Създадено през далечната 1849 г. то продължава и до днес да изпълнява своята мисия – да образова и да възпитава.
Гордеем се, че сме възпитаници на това училище. Гордеем се и заради това, че то носи името на една от най-светлите личности в Българското Възраждане – Добри Попвасилев Войников.
„Щастлив съм, че майка ми ме е родила българин“ – тези думи са изпълвали целия му живот. Възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец, основоположник на българския театър – това е бил той Добри Войников. Бил е призван да бъде учител и цял живот е работил като такъв. Носил е огън в себе си и е палил искрицата в другите.
Войниковите дни започнаха на 18.11.2014г. с посещение на постановка на Държавен куклен театър „Дора Габе”, гр. Добрич . В това мероприятие участваха 45 ученици.
На 19.11.2014 г. в читалището на с. Победа бе подреден исторически кът, разказващ за историята на нашето училище.
На 20.11.2014 г. ученици от ОУ „Добри Войников” участваха в литературно-музикална програма с презентация на исторически факти за ОУ „Добри Войников”, с. Победа.
Гости на нашето тържество бяха:
ИЛДЪЗ ЮНУЗ – ЗАМЕСТНИК КМЕТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА
НАТАША ЗАХАРИЕВА – ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА ОБЩИНА ДОБРИЧКА
ДАРИЕЛА ВЪЛКАНКИНА – НАЧАЛНИК РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ – ГРАД ДОБРИЧ
ЛЮБОМИР ТОДОРОВ – СТАРШИ ЕКСПЕРТ В РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕ – ГРАД ДОБРИЧ
БИВШИ УЧИТЕЛИ, КМЕТОВЕ, ЧЛЕНОВЕ НА УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО, ОБЩЕСТВЕНОСТ, РОДИТЕЛИ
Събитието се състоя на сцената на читалище „Пробуда”. Програмата включваше много песни, танци, стихотворения като поздрав за всички гости на нашето тържество и за бившите и настоящи учители от нашето училище, които полагат грижи и всеотдайност, за да направят света по-добър и да създадат стойностни хора.
На днешния ден, който е празник и на Християнското семейство, поздравихме и всички родители, като активни партньори във всички училищни процеси и им пожелахме да бъдат по-близо до децата си, по-близо до техните учители и заедно да ги подготвят за старта им в живота.
В края на нашето тържество сцената едва успя да побере участниците в представлението! А залата се оказа тясна за емоциите, които те предизвикаха със своите изпълнения!

ПЛАН-ПРОГРАМА за мероприятията за 165 години ОУ „Добри Войников“, с. Победа:

17.11.2014 Посещение на библиотеката към НЧ „Пробуда –1896”, с. Победа за беседа на тема „Творчеството на Добри Войников” – 25 ученици

ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ В ПИГ
Учениците от ПИГ-5,6 клас и ПИГ-7,8 клас, заедно със своите възпитатели, посетиха читалището в село Победа. Те разгледаха организираната от община Добричка и кметство село Победа фотоизложба „300 чешми – живата вода на Добруджа”, издирени от краеведа Иван Жечев. Учениците бяха много впечатлени и с голям интерес търсеха и откриваха чешмите в родните си села.
Във връзка с кампанията „България чете”, предстоящия патронен празник и 165 години от основаването на ОУ „Добри Войников” беше посетена и читалищната библиотека. Читалищният секретар разказа за жизнения и творчески път на Добри Войников. Учениците с нескрито любопитство се разходиха във вълшебния свят на книгите.

18.11.2014 Посещение на постановка на Държавен куклен театър „Дора Габе”, гр. Добрич – 45 ученици

19.11.2014 Посещение на ”Работилница за въображение” в Художествена галерия гр. Добрич и възрожденско училище в ЕК „Стария Добрич”, гр. Добрич – 20 ученици

20.11.2014 Литературно-музикална програма с презентация на исторически факти за ОУ „Добри Войников”, с. Победа

20.11.2014 Откриване на изложба на тема: „Добри Войников – български възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец”

Войникови дни 2012 Екскурзия до гр. Добрич, награждаване за активно участие

160 години история

Войникови дни 2011

  • Рецитал под надслов „Моето училище“;
  • Презентация за делото на Добри Войников;
  • Лорита Криящорияц представи своето есе „Любовта между хората“;
  • Награждаване на изявени участници в Проект „Внедряване на компостиране на органични отпадъци за домакинства в малки населени места“;
  • Шах турнир;
  • Екскурзия до гр. Добрич – посещение на филм против насилието и агресията сред младите хора (кино „Икар“), Дом-паметник „Йордан Йовков“, Художествена галерия, Община Добричка.

виж снимките