„Училището като център в общността“

nmda


На 19.02.18 г. учениците на Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа бяха гости на Средно училище „Васил Левски“, гр. Вълчи дол послучай патронния им празник. Същевременно се отбелязаха 145 г. от обесването на Васил Левски. Малките мажоретки представиха танца „Трицветна плетеница“, а танцовият състав на училището изигра хорото „Арканул“.

Двете училища работят съвместно по проект „Училището като център в общността“ към Национална мрежа за децата.


На 9 май 2017 г. в Обединено училище „Добри Войников“, село Победа се проведе   Благотворителен базар – изложба на рисунки и материали, изработени от учениците в часовете по Изобразително изкуство.

Поводът е победата в конкурса на Национална мрежа за децата „Промяната – това сме ние“. Училището спечели нов проект – „Ателие за шивашко майсторство“.

Целта бе да се съберат средства за собствен принос на училището за проекта.

Учители от пет училища от селата Победа, Смолница, Кардам, Хитово и Крушари работят по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“ към център „Амалипе“ гр. Велико Търново.
На 24.25.02.2017 г. те присъстваха на изнесено обучение на тема „Общуване без агресия“ с лектор Генадий Матвеев – представител на „Национална мрежа за децата“ град София. Обучението се проведе в хотел „Лотос“ гр. Балчик. Темата бе интересно поднесена и изключително полезна.

002Малките предприемачи от 3 и 4 клас успешно завършиха обучението си по предприемачество по програма „Нашето семейство“ към JA Bulgaria. Получиха и своите заслужени сертификати.

С нетърпение очакват другата учебна година, за да се забавляват и усвоят нови предприемачески умения.

Picture2

Представители на Ученически парламент към ОУ „Добри Войников“, село Победа участваха в конференция „Промяната – това сме ние“, организирана от НМД, в резултат на спечелен конкурс за малък проект. Там те отлично представиха училището, запознаха се и обмениха опит и идеи с ученици от други училища. Научиха повече за това какво е лидерство, партньорство и по какъв начин могат да бъдат полезни за училището и то за тях.

Picture2

28.04.2016 г. Великденски концерт

Поводът е големия празник Великден и победата в конкурса на Национална мрежа за децата „Промяната – това сме ние“. Целта бе да се съберат средства за собствен принос на училището за проекта. Гостуваха ни децата от СОУ „Дора Габе“ и поетесата Петранка Божкова. Нашият танцов състав „Хоп-троп“ също се изяви и отново получи заслужени аплодисменти.

Picture2

На 22.04.2016 г. в клуб „Малки предприемачи“ се проведе открит урок. Гост на децата беше малката болонка Мони със своята собственичка Зилке Христов, която е консултант по глобалната тема по предприемачество „Нужди и желания“. Мотото на урока беше „Желанието да имаш домашен любимец“.

В началото децата изиграха игра, с която показаха, че знаят какво е „нужда“ и какво “желание“. Те разбраха какво поведение трябва да имат спрямо кучетата, как да поддържат хигиената, когато имат домашен любимец, как да го хранят и да се грижат за него. С голямо желание изпълняваха задачите от работните листи. Накрая изработиха табло „Обичаме животните“, в което вложиха своето въображение и идеи.

За спомен от клуба децата подариха на Зилке календар.

Picture2


На 09.11.15 г. учениците от клуб „Малки предприемачи“ имаха един по-различен час. На гости ни беше Зилке Христов – немска гражданска и начален учител, която живее в България. Тя ще бъде консултант по следващата тема по предприемачество.
По време на часа децата и Зилке се запознаха чрез много интересна игра. После разделени на групи разглеждаха немски книжки с приказки, букви, гледаха снимки от живота на немските деца.
От своя страна малките предприемачи показаха на гостенката как си почиват, когато са изморени и я поздравиха с две песни. После под ръководството на Зилке изиграха много интересна игра, свързана с математиката.
Накрая всички си хапнаха немски и български бонбони и си обещаха да се видят отново.Picture2 31.10-01.11.15 г. Изнесено съвместно обучение на учителите от ОУ „Добри Войников“, ЦДГ „Детелина“ и ЦДГ с. Котленци по проект „Училището като център в общността“. Темите бяха „Работа с родители и въвличането им в живота на детската градина и училището“ и „Агресия и насилие – управление на емоции“. Обучението бе ръководено от Албена Бонева и Калина Димитрова от фондация „Ръка за помощ“.
Учителите научиха много игри и практически методи, които да прилагат в работата си с децата. Обучението протече изключително забавно и приятно. Всички си тръгнаха с увереност, че наученото ще бъде полезно в бъдещата педагогическа работа.
Picture2
21.10.2015 г. Проект „Училището   като  център в общността” към НМД.

Учениците от първи клас при ОУ „Добри Войников” село Победа, община Добричка, с класен ръководител Тодорка Василева и възпитател  Снежана Йовева участваха в съвместни игри заедно с децата от ЦДГ „Надежда”, град  Добрич , към фондация „Ръка за помощ”. Децата от детската градина и първокласниците се забавляваха с интересни игри. Те танцуваха като определяха цветовете, играха с цветни топчета и разпознаваха цвета им, поставиха ги  в кошчето. С малки животни за театър на пръсти показаха различни емоционални състояния като радост, тъга, сълзи, удовлетвореност.

Забавна беше играта  „Музикално столче“. Не по-малко  интересна беше играта  „Светофар”. Децата  обясняваха цветовете на светофара. Тук се включи математиката като сравняваха по-малко, по-голямо, толкова-колкото.

На финала всички деца оцветиха светофара и човечето. Те сами се убедиха, че думата игра наистина е вълшебна.

Picture2  На 19.10.2015 г. с  група от втори и трети клас на ОУ „Добри Войников“ се проведе открит урок по програмите за предприемачество на „Джуниър Ачийвмънт“. Това е дейност 5 – „Малки предприемачи“ по проект „Училището като център в общността“. На урока присъства директорът на училището г-жа Галина Тошкова. Глобалната тема, по която работиха бе „Нашето семейство“. Учениците показаха, че знаят какво означават понятията „доброволец“ и „семейство“, по какво се различават семействата и необходимостта от взаимопомощ на техните членове. Работиха по плаката в класната стая, показващ живота на хората в един квартал и в своите дневничета Джуниър, където изрязваха, лепиха картинки от работните листи към темата. Разбраха, че първите учители на всяко дете са неговите родители, а то се учи и в училище, и вкъщи. Затова е много важно всеки ден да се ходи на училище.

Темата ще завърши с изработването на постер „Семейства“ от учениците, с помощта на Станислава Костова – ръководител на групата.

Picture2

По проект „Училището като център в общността“, ученици и учители посетиха село Селановци, общ. Оряхово, обл. Враца. Визитата бе с цел обмяна на опит в работата с ученици със СОП и включване на родителите като партньори. Проведе се среща с обучения екип на ОУ ”Н. Й. Вапцаров” и се споделиха методи и практически опит в тази насока. Запознахме се с добри практики за осмисляне на свободното време на учениците и привличане на родителите в тях.
Друга цел на посещението бе участие във X Юбилеен фестивал „Кукурузени усмивки 2015”. Нашите ученици и училищен екип се запозна с фолклорните носии, обичаи, танци на Северозападна България. Включиха се в провежданите мероприятия с изпълнения на танцов състав „Хоп- троп“ към училището с ръководител Донка Вълчева и представяне на автентичен обичай „Пеперуда“ с ръководител Тодорка Атанасова. Изявите бяха бурно аплодирани от публиката и за тях участниците получиха заслужени грамоти.
На събора разгледаха продукция, представена от местни медари, билкари, зърнопроизводители, животновъди от цялата страна.


Вижте как се представиха на фестивала „Кукурузени усмивки 2015” учениците от ОУ „Добри Войников“, с. Победа

14-15 май 2015 г. Апликация 24 май вижте повече

9.05.2015 г. Във връзка с празника на с. Победа, който се чества на 9 май, група ученици и учители от ОУ „Добри Войников” подредиха изложба във фоайето на читалище „Пробуда-1896“.

Малките танцьори на танцов състав „Хоп-троп“, поздравиха всички гости, присъстващи на празника на село Победа, с танца „Детски игри“.

4-5 май 2015 г. Приказка безкрай вижте повече

30.04.2015 г. В рамките на седмицата на ученическото самоуправление и във връзка с работата по проект „Училището като център на общността” днес в ОУ „Д. Войников”, с. Победа  се проведе инициативата „Предай своя опит”.

Учители през V учебен час бяха публични личности от селата Победа, Котленци и гр. Добрич – председателят на фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич – Албена Бонева, общественият възпитател Иванка Сапунджиева, счетоводителят на Земеделска кооперация и на училищното настоятелство Красимира Иванова, директорите на ЦДГ в селата Победа и Котленци – Пепа Манева и Станка Христова, членове на пенсионерския клуб в с. Победа и бивши учители от нашето училище Станка Белева и Ганка Димитрова.

Гостите участваха в проведената инициатива като доброволци и партньори на училището ни по посочения по-горе проект.

В началото на V час вълнението сред учениците достигна краен предел. Те с нетърпение очакваха новите си учители и ги посрещнаха с много уважение и обич.

Пепа Манева – директор на ЦДГ в село Победа, която работи с учениците от І клас, изтъкна след урока, че е  особено впечатлена от знанията на най-малките ученици и от  факта, че деца, които не са посещавали детска градина се справят много добре с четенето и отговарят правилно на въпросите ú.

Във ІІ и ІІІ клас г-жа Станка Христова –  директор на ЦДГ в село Котленци, разказа приказка на учениците, пяха заедно песни, решаваха математически загадки. Децата задаваха въпроси на госпожа Христова като най-много се интересуваха защо е станала учителка.

Учениците от І, ІІ и ІІІ клас получиха подаръци и се почерпиха с бонбони.

В ІV клас в ролята на учител влезе Албена Бонева – председател на фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич. Учениците с радост участваха в игрите. Г-жа Бонева ги накара да затворят очи за три минути и да помечтаят какъв биха искали да бъде училищния им живот. Децата дадоха много интересни идеи и показаха, че имат голям потенциал, който трябва да се насочи към нещо добро и позитивно.

С учениците от V клас работи Красимира Иванова – счетоводител на Земеделска кооперация и на училищното настоятелство, която разказа за своите ученически години в това училище и за особеностите на своята професия.

В VІ и VІІ клас учители бяха Станка Белева и Ганка Димитрова – бивши преподаватели по Математика и Химия. Те разказаха за любовта си към тези науки, как са станали учители.

Учениците от VІІ клас поздравиха г-жа Димитрова с песента „Учителко, целувам ти ръка!”

В VІІІ клас общественият възпитател Иванка Сапунджиева обърна внимание на голямата разлика в условията в българските училища преди и днес и изтъкна какви щастливци са настоящите ученици с добре обзаведените във всяко отношение училищни сгради. Тя посочи, че се надява такива инициативи ката днешната да намалят отпадането на ромските ученици от училище.

След края на V час всички гости и домакините се събраха в учителската стая. Сред нас бе и Карол Коноли от Англия, жител на с. Котленци, която работи към фондация „Ръка за помощ” и е спонсор на ученици от нашето училище. В същото време полага грижи и за 4 деца от Сирия.

Тя разказа, че е от гр. Бристол в Англия. Работила е 21 години като медицинска сестра и 16 години като учител по танци на деца със специални образователни способности.

В края на срещата гостите бяха поканени да се присъединят към новата инициатива на училището ни „Нека бъдем по-добри” като напишат и закачат на специално подготвеното табло свои мисли и послания за добротата и толерантността.

Разделяйки се всички изразиха искрено желание подобни инициативи да се провеждат по-често като се включат и родители на ученици, които да разкажат за професиите си и да предадат своите умения на нашите възпитаници.

29.04.2015 г. Весело междучасие „Да потанцуваме заедно“

На 29.04.2015 г. завършихме инициативата „Весело междучасие“. В продължение на седем месеца всяка сряда и всеки петък, по време на голямото междучасие, ученици, учители, а понякога и родители танцувахме танци на всички народи. Сложихме край на мероприятието за тази учебна година, но през следващата продължаваме. За всички в нашето училище няма танц който да ни се опре, няма песен, която не можем да запеем!

29.04.2015 г. Ден на ученическо самоуправление

Последната седмица на месец април е обявена в ОУ ”Добри Войников” в с. Победа за седмица  на самоуправлението.

На 29.04.2015 г. със строгостта на взискателни и отговорни учители, учениците от нашето училище преподаваха уроци по литература и математика, по музика и български език, по физическо възпитание и спорт. В този ден децата влязоха в ролята на педагози и доказаха, че оценяват високо тази професия. Целта на този традиционен ден, когато учители и ученици сменят местата си, е учениците от друг ъгъл да погледнат на живота в училище, да почувстват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците.

Директорът Галина Тошкова посрещна с усмивка в своя кабинет Ангелина Николаева от VІІІ клас, за да й отстъпи директорския стол. Двете заедно извършиха преброяването на учениците за деня.

В кабинета на главния учител Десислава Николчева от VІІ клас беше изключително сериозна в работата си и се включи в попълване на документи и работа с компютъра.

Много усилия в преподаването на уроците вложиха Милен Юлианов от ІІІ клас, Гергана Миленова от ІІ клас, Ивелина Светлинова от ІІІ клас и Зорка Павлинова от V клас, които влязоха в ролята на преподаватели, съответно в І, ІІ, ІІІ и ІV клас по БЕЛ. Учителите не спестиха  похвалите си за тях.

Влюбената в математиката Дарина Стоилова от VІ клас застана пред дъската, за да покаже, че точната наука за нея не е трудна и убеди в това съучениците си.

В V клас Султанка Заркова от VІІ клас започна преподаването на урока по музика като изискваше пълно внимание от класа.

Сезгин Исмет от VІІ клас и Петко Димитринов от VІІІ клас отговорно заместиха своите преподаватели в учебно-възпитателния процес.

Смяна на местата между възрастни и деца имаше дори в  медицинския кабинет, където Кристина Куманова от ІІ клас бързо навлезе в ролята на медицинска сестра, превърза наранения пръст на свой съученик и прегледа ученичка, оплакваща се от главоболие и болки в стомаха.

Учениците, изпълняващи ролята на непедагогическия персонал, Невин и Роза от ІV клас с желание се справиха с ангажиментите, които им бяха поверени – подготвиха закуските за раздаване в голямото междучасие, почистиха училището, а Шанет Асенов от VІІІ клас дори коси  тревата в двора, заедно с училищния параджия.

В края на деня учениците споделиха, че са научили някои от тайните на професията „учител” и гледат с други очи на педагогическия труд. Най-ентусиазираните си обещаха да изберат точно тази професия, за да бъдат максимално полезни на обществото.

Всички с нетърпение очакват утрешния ден – 30.04.2015 г., когато в ролята на учители ще влязат кметове и кметски наместници от селата Победа и Методиево, бивши учители от нашето училище, председател на земеделска кооперация, директорите на детски градини в Победа и Котленци, Албена Бонева от „Ръка за помощ”, гр. Добрич.

28.04.2015 г. Общинско състезание на ученическите екипи по първа помощ

23.04.2015 г. Маратон по четене

На 23 април отбелязваме Международния ден на книгата. Подготовката започна две седмици преди празника. Ученици от училището посетиха читалищната библиотека, бе обявен конкурс „Най-добър в четенето“, в който всеки клас трябваше да излъчи победител. Учениците, прочели най много думи за една минута в класа си, с нетърпение очакваха обявения за 23 април „Маратон по четене“.
Днес тържеството започна с раздаването на наградите от проведената на 22 април 2015 г. в СОУ „Климент Охридски“, гр. Добрич областна ученическа конференция „Семейство – училище – общество“.
Ученици от I, III и V клас рецитираха стихотворения за любовта към книгата. Г-жа Славена Димова запозна всички с същността на този ден, обясни откога и защо е обявен за международен ден на книгата.
След това започна дългоочаквания маратон по четене, в който участваха Веселина Иванова от I клас, Кристина Куманова от II клас, Милен Алексиев от III клас, Ася Стефанова от IV клас, Десислава Ивайлова от V, Дарина Стоилова от VI, Десислава Николчева от VII клас и Кадер Неджми от VIII клас. Всеки от тях чете приказка или разказ в рамките на 2 минути, измервани с хронометър.
Участието в маратона по четене бе оценявано от жури в състав:
1. Галина Тошкова – директор на ОУ „Д. Войников“
2. Тодорка Василева – главен учител
Победители станаха Кристина Куманова от II клас, Милен Алексиев от III клас, Дарина Стоилова от VI клас и Кадер Неджми от VIII клас. Всички победители получиха награди – абонамент за читалищната библиотека в с. Победа и книги.
Във фоаето на ІІ етаж бе поставена „Кутия на желанията“, в съответствие с решението на ученическия парламент, в която всеки ученик ще може да пуска съобщение за своите желания и идеи, относно училищния живот. Тържеството продължи с много танци и веселие.

10835266_834970859872887_6393724183827227563_o

 

 

Ученици и учители от ОУ „Добри Войников“ работят с Пенсионерски клуб в село Победа. Децата ги посещават на празници, поздравяват възрастните хора, поднасят литературно- музикални програми.
На 23.04.15 г. пенсионери от село Пчеларово гостуваха на клуба в Победа. Гостите изявиха желание да разгледат и училището. Заедно те се разходиха из него, изслушаха беседа за създаването му, интересни моменти от историята и развитието му. Възхищаваха се на къта на етносите, красивите класни стаи, компютърния кабинет, подредените изложби.
Всички останаха доволни от посещението.

22.04.2015 г. Областна конференция

На 22.04.2015 г., в СОУ „Свети Климент Охридски“ гр. Добрич, се проведе Областна ученическа конференция по гражданско образование „Семейство –училище – общество“.

Нашето училище се представи с две, написани от ученици, авторови приказки и три картини, нарисувани от нашите малки художници. В първа възрастова група участвахме с написана от третокласниците, Ивелина Светлинова и Милен Юлиянов, приказка „Приятелчета“. Помощ на децата оказаха началните учителите – Донка Вълчева и Райна Михова. Във втора възрастова група, от V до VIII клас учениците Дарина Стоилова и Ангелина Николова, под ръководството на госпожа Надежда Георгиева, участваха с авторова приказка „Ако изчезнат всички цветове“.

Училището ни получи грамота за цялостно представяне и подарък картина, грамота за отлично представяне на ІІІ клас с приказката „Приятелчета“.


В Областната ученическа конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“, организирана от СОУ „Климент Охридски“, гр. Добрич със свои рисунки участваха наши ученици.

„Да помогнем на приятел в беда“ – Десислава Николчева Йовчева – VII клас;

„Да спасим човешки живот“ – Симеон Кирчев Кънев – VI клас;

„Заедно на сцената“ – Зорка Павлинова Иванова – V клас

Десислава и Симеон получиха грамоти за отличното си представяне на конкурса.

Всички наградени ученици получиха подаръци от организаторите на конференцията, а ръководителите им сертификати за достойно представяне и книги на проф. Румен Вълчев – член на журито.

21.04.2015 г. Поредна инициатива „Осинови паметник“. Във връзка с тази инициатива учениците от нашето училище поднесоха цветя пред паметната плоча, поставена пред кметството и посветена на Добричката епопея през 1916 г.

След това поднесоха цветя и пред паметната плоча на загинали войници от с. Победа в периода 1916 – 1918 г., намираща се на входа на читалището в селото. Ученици от V клас посетиха читалището и разгледаха книги за историята на Добруджа.

На 21.04.15 г. учениците от VІІ и VІІІ клас изгледаха презентация за най-важните моменти от Добричката епопея – 5-7 септември 1916 г. и за живота на ген. Иван Колев.
На 15.04.2015 г. се проведе среща на колектива на ОУ „Добри Войников“, с. Победа, общ. Добричка, с Албена Бонева – председател на Управителния съвет на фондация „Ръка за помощ“, модератор на училището по проект „Училището като център в общността“ към НМД. Срещата бе за запознаване и набелязване на целите и възможностите при бъдещата работа по проекта. Всеки сподели своите лични очаквания. Срещата бе ползотворна.

13.03.2015 г. Родителски тренинг „Заедно в игрите!“. Игрите по време на тренинга завладяха всички. Приятните емоции, усмивките и забавлението няма да се забравят дълго време. Много родители споделиха: „… беше много добре, разтоварихме се от ежедневието, забавлявахме се истински…“

13.03.2015 г. Отворени врати „С обич за мама” проведе класният  ръководител Тодорка Василева в IV клас. Урокът премина като литературна разходка по няколко художествени произведения. Учениците беседваха, разказваха, разсъждаваха по темата за майчината обич. В края на урока те представиха поздрав към своите майки, рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха. Всяка майка получи подарък и грамота. Презентация на същата тема впечатли майките.

В чест на 1 Март Международен ден на  общностните  училища,  в ОУ „Добри Войников” се проведоха следните инициативи и мероприятия:

    • Подготви се древен руски обичай „Масленица”, който ще бъде поздрав към сдружение „Русофили” град Добрич.

  • В чест на 3 Март – Освобождение на България от турско робство, се изнесе  литературно-музикална програма, която включваща  стихове и песни на български и руски език.
  • Подредени са исторически табла за святата дата – 3 март.
  • Баба Марта завърза мартеници на всички ученици и им достави радост. Посети кметството на село Победа, здравната служба, магазини, читалище, ЦДГ. Навсякъде беше посрещната с весело настроение.
  • Ученическият парламент и четвърти клас организираха базар за мартеници. Средствата ще бъдат внесени за благотворителни цели.
  • Ученическият парламент проведе заседание с тръста за социална алтернатива, където се взеха важни решения за работата на училището като център на общността.
  • Интересни бяха часовете по СИП „Фолклор на етносите-ромски фолклор” и СИП „Танци на народите”.
    Заседание на Ученически парламент
    Във връзка с новия проект „Училището като център в общността” се проведе среща за запознаване на Ученическия парламент в училище с целите, предимствата, другите участници в проекта. Бяха представени всички тринадесет училища, спечелили в надпреварата.
    Директорът на училището Галина Тошкова и Станислава Костова проведоха дискусия с представителите на парламента за набелязване на идеи как да направим живота в нашата общност по-добър. За целта използваха въвеждаща презентация. Учениците се изказваха и представиха своите желания за участие и за съвместна работа с родители и други представители на общността.
    Обсъди се картографирането, изработено във връзка с изискванията на проекта. Бяха попълнени анкетни карти.
    24.02.2015 г.
    Ученическият парламент проведе заседание, на което присъства Калина Василева – представител на Тръста за социална алтернатива по проект „Всеки може да бъде отличник”, където се взеха важни решения за работата на училището като център на общността. Членовете на УП обсъдиха предложение за назначаване на наставници на ученици от ІV и VІІ клас във връзка с Националното Външно оценяване. За наставници бяха избрани двама четвъртокласници и трима седмокласници. Г-жа Калина Василева посети и часовете по СИП „Фолклор на етносите-ромски фолклор” и СИП „Танци на народите”.

Среща за първоначално запознаване на колектива с проекта

На 13.02.15 г. се проведе  среща за запознаване на педагогическиия колектив на училището с новия проект „Училището като център в общността”.

Директорът на училището Галина Тошкова и Станислава Костова, които взеха участие в обучение, свързано с проекта, споделиха опита и новите идеи, научени там. За целта използваха въвеждаща презентация, предварително изготвени работни и информационни материали, флипчарт. Мястото на срещата бе организирано интерактивно, като учителите седяха на маси, подредени в кръг и бяха разделени на няколко групи. Те работиха самостоятелно, по групи, разменяха местата си. Всички се опитаха да напишат своите лични предимства и да определят първоначално ресурсите, които смятат, че има нашата общност. Това бе необходима подготовка за работа при следващи срещи. Накрая бяха раздадени анкети за техните предварителни нагласи и анкети за обратна връзка.

Всички  работиха с ентусиазъм, интерес и си тръгнаха мотивирани за бъдеща работа по проекта и с желание да направим живота в нашата общност по-добър.

ОУ „Добри Войников” с. Победа се кандидатира за участие в проекта на Национална мрежа за децата „Училището като център в общността“ и успешно премина през трите етапа на селекция.

В конкурса участваха 167 кандидатури от цялата страна. На третия етап от селекцията, училищата бяха посетени на място от екип на Национална мрежа за децата, като бяха проведени интервюта с директори, учители, ученици, родители и партньори на училището. Нашето училище е едно от 13-те училища в страната, които бяха избрани да работят по проекта.

Победителите бяха обявени на 28 януари 2015 г. в залата на Френски институт в гр. София.

Специална част от него беше публичната лекция на Крис Джоунс, международен експерт в сферата на създаване и развитие на общностни училища. В нея тя разказа за прилагането на модела в 55 страни по света. По нейните думи учениците на 21 век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще.

От ОУ „Добри Войников” с. Победа участва директорът на училището г-жа Галина Тошкова и Станислава Костова.