Проект „Бяла лястовица“

На 4 и 5 юни ученици от ОУ „Добри Войников“ и танцов състав „Хоп-троп“, към училището посетиха фестивал „Отворено сърце“.

Picture2

От 07.06. до 10.06.2016 г. танцов състав „Хоп-троп“, при ОУ „Добри Войников“, с. Победа, с ръководители Донка Вълчева и Райна Михова, взе участие в международен фолклорен фестивал „Слънчева олимпия“. Фестивалът се организира от туроператорска фирма „Valko“, с. Кранево, хотел „Фрегата“. Фестивалната програма включваше представяне на фолклорни танци в изпълнение на ансамбли от Украйна, Молдова, Турция и др. На официалното откриване на фестивала танцьорите от танцов състав „Хоп-троп“ представиха България със сборен танц, който включваше хората Арап, Дайчово и Дунавско. Танцовата композиция „Нашият сигнал“ бе изпълнена на гала-концерта.
Аниматорите на събитието ангажираха децата с провеждането на състезателни игри и конкурси. Ръководителите на танцовия ни състав и ръководителите от Молдова спечелиха първо място в плажните игри. С невероятно изпълнение на танца „Виждам те, гледам те“ танцьорите от състава пребориха конкуренцията в конкурса „Танц в басейна“.
Бяхме отличени с купа и диплом за участие във фестивала. Поздравът „Супер-пупер, супер-пупер хей, хей, хей!“, с който всички се поздравявахме във фестивалните дни още дълго ще звучи в нашето училище.

Picture2

На 11.06.2016 г. танцовият състав „Хоп-троп” участва във фолклорния събор „Край чешмата под върбата” в с. Кайнарджа, обл. Силистра. Участието се организира по проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Малките танцьори се представиха отлично, спечелиха грамота и парична награда.

Picture2












На 31.05.2016 г. в Народно  читалище „Пробуда-1896“ ОУ „Добри Войников“, с. Победа и СОУ „Дора Габе“, гр. Добрич проведоха заключителен концерт „Цветна фиеста“ по проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Присъстваха много гости: заместник-кметът на община Добричка Илдъз Юнус, Ели Петрова – Директор на Дирекция образование към община Добричка, Дияна Якимова – координатор към център АМАЛИПЕ – гр. Велико Търново, Соня Русева и Лиляна Ковачева – експерти от ЦОИДУЕМ, Богомил Господинов – член на училищното настоятелство към СОУ „Климент Охридски“, гр. Добрич, кметове, читалищни дейци, учители и родители от селата Победа, Котленци, Методиево, Плачи дол, Стефан Караджа, Генерал Колево, Царевец, Полковник Минково.

Специален гост на тържеството бе Валентин Рафаелов Андреев – Рафе, артист от Драматичен театър, гр. Добрич.

Заместник -кметът Илдъз Юнус прочете поздравителен адрес от кмета на община Добричка инж. Тошко Петков.

Концертът бе открит с  химна на Република България и  връчване на удостоверенията за завършен начален етап на учениците от IV клас от училищата в  Победа, Стефан Караджа и Плачи дол.

Малките участници от танцов състав „Хоп-троп“ към ОУ „Добри Войников“ танцуваха под звуците  на прекрасната българска песен „Девойко, мари хубава“, изпълниха Дунавско хоро и танца „Нашият сигнал“.

„По жицата“, в изпълнение на специалния гост Валентин Рафаелов, развълнува всички присъстващи.

Прозвучаха стихове от поетесата Петранка Божкова, песните „Хоро“, „Да протегнем ръка“ и „Мило ми е, мамо“, по време на която родители на ученици  изпълниха народен танц .

Учениците от ОУ „Д. Войников“ представиха драматизациите „Изворът на белоногата“, „Прошка“ и мюзикъла „Приказка за цветовете“.

Танцьорите от СОУ „Дора Габе“ изпълниха литературно-музикална композиция.

Концертът завърши с песента „Дано, дано“  и всички си пожелаха да видят бяла лястовица.

Picture2

От 27.05 до 29.05.2016 г.  ученици, родители и учители от ОУ „Д. Войников”, с. Победа и СОУ „Дора Габе”, гр. Добрич участваха в Зелена академия в с. Шкорпиловци, организирана по проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

В продължение на три дни децата от двете училища участваха в занятия, рисуваха, пяха, танцуваха, играха, участваха в спортни състезания.

Всички отидоха до морския бряг, а най-смелите плуваха.

На 28.05.2016 г. бе организирана Вечер на таланта, където всички желаещи изявиха своите таланти.

Picture2

На 13.05.2016 г. участниците в клуб „Песента на колелетата“ към проект „ Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, посетиха Литературния музей „Йордан Йовков” и Археологическия музей в комплекс „Старият Добрич”, разгледаха Килийното училище.

С огромен интерес изслушаха беседите за живота и творчеството на Йовков, за живота на древните хора по нашите земи, за начина на обучение в килийните училища през Възраждането.

В края на екскурзията всички посетиха пицария „Гардения”, където се почерпиха с пица и торта, осигурени от проекта.

Picture2

На 11.05.2016г. участниците в клуб „Сали Яшар“ към проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, проведоха занятие на терен – наблюдаване на ромския занаят налбантство и подковаване на кон. Занятието се проведе в ромската махала на с. Победа.

Учениците видяха инструментите, с които работи налбантинът – чукове, клещи, керпедени, специални ножчета за подрязване на копитата на животните.

Всички бяха много развълнувани.

Picture2

На 05.05.2016 г. в клубовете „Литературна броеница“ и „Песента на колелетата“ към проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведоха занятия с лектори от „Ръка за помощ“, гр. Добрич.
Учениците разглеждаха и свириха с различни видове музикални инструменти.

След това чрез емотикони те представяха емоциите, които музиката предизвиква у тях и отношението си към лекторите от „Ръка за помощ“.

Децата с удоволствие участваха във всички игри.

Picture2

На 25.04.2016 г. по проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведе съвместно занятие между ТК „Добруджанче“ при СОУ „Дора Габе“, гр. Добрич и СИП „От ритъм в ритъм“ при ОУ „Добри Войников“, с. Победа. Децата от ТК „Добруджанче“ рецитираха стихчета, пяха песни за празника Великден, а учениците от СИП „От ритъм в ритъм“ ги поздравиха с най-новия си танц „Нашият сигнал“. Получихме прекрасен подарък от гостите. Разделихме се с желание за нови срещи.

Picture2

На 19.04.2016 г. учениците от клубовете „Сали Яшар” и „Литературна броеница” към ОУ „Добри Войников” посетиха участниците от клуб „Танцът на четката” и клуб „Литературна броеница” в СОУ „Дора Габе”, гр. Добрич. Посещението се организира по проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Те проведоха съвместно занятие, посветено на пролетните празници Лазаровден и Великден.

Учениците от СОУ „Д. Габе” представиха обичая Лазаруване. Децата пяха и танцуваха.

След това учениците боядисваха яйца. Те си припомниха, че първото яйце винаги се боядисва червено и с него се натъркват челата и бузките на децата за здраве. Всички разгледаха пещ за изпичане на глинени съдове и преса за отпечатване.

Picture2

На 31.03.2016 г. по проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведе съвместно занятие между учениците, участващи в СИП „От ритъм в ритъм“ към ОУ „Добри Войников“, с. Победа и танцов клуб „Добруджанче“ към СОУ Дора Габе“, гр. Добрич. Това бе първа среща между децата от двете училища. Гости на занятието бяха родители на ученици от ОУ „Добри Войников“. Танците, усмивките, радостта от новите запознанства заредиха всички с много положителни емоции. Посрещнаха ни като гости, изпратиха ни като приятели. Всички с нетърпение очакваме следващата среща между малките танцьори.

Picture2 На 29.03.2016 г. в клубовете „Литературна броеница“ и „Песента на колелетата“ към проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, се проведоха занятия с лектори от „Ръка за помощ“, гр. Добрич.

Ученици и лектори разговаряха за бъдещето. Всеки сподели каква е мечтата му и как може да я осъществи.

В една от игрите децата рисуваха върху лист с темперни бои, отбелязваха дланите си върху листа като гаранция, която всеки дава, че ще направи всичко възможно да осъществи своята мечта.

В края на занятието всички разбраха, че ключът за осъществяването на нашите желания и мечти, са собствените ни ръце и от нас зависят успехите в живота ни.
Picture2 Днес 23 март 2016 г. в ОУ „Добри Войников“ село Победа бе проведено занятие в клуб “Сали Яшар“ по проект „ Бяла лястовица“. Участниците в клуба изработиха гердани като използваха закупените материали по проекта – мъниста, дървени и пластмасови фигури, игли, конци, ножици и др. Участниците проявиха завидна сръчност и умение и изработиха 12 гердана. Ръководител на клуба е г–жа Донка Петрова.

Picture2 На 18.03.2016 г. клуб „Литературна броеница”и клуб „Песента на колелетата” към проект „Бяла лястовица” представиха театрален спектакъл „Мечти с различен цвят”. Той включваше песни, танци, театрални постановки, куклен театър.

В края на спектакъла се проведе пролетен карнавал, в който учениците участваха с огромно желание. В продължение на дни всички се подготвяха за ролите, в които ще влязат – принцеси, клоуни, феи, Червената шапчица, Пролетта, Пипи Дългото чорапче, Спайдърмен, Зоро, Батман, ангелчета, пеперуди, мадами, модерни момичета, индийки, зайчета, ловци и много други герои от приказките. По време на награждаването се появи и един, закъснял за карнавала, герой – Дяволът.

Журито награди с грамоти за цялостно представяне I, II и III клас. Бяха раздадени и индивидуални награди на: Пролетта и зайчето от III клас , на Червената шапчица и Спайдърмен от I клас , на принцеса и Модерно момиче от VI клас , на Мадама от V клас.

Не остана без подарък и закъснелият Дявол от VIII клас, който предизвика много усмивки по лицата на присъстващите.

Тържеството завърши с много песни и танци.

Picture2

В ОУ „Добри Войников” село Победа ученици и учители посрещнаха Баба Марта. Тя им разказа легенда, а учениците рецитираха стихове и пяха песни. Закичи всички с мартеници.
Децата от клуб „Сали Яшар” по проект „Бяла лястовица” към ЦОИДУЕМ завързаха мартеници на ръцете на своите съученици изработени на занятията в клуба.
Два дни преди първи март се проведе и благотворителен базар за мартеници. Средствата ще се използват за нуждите на училището.
Празникът завърши с веселие, организирано от СИП „Фолклор на етносите” и СИП „Танци на народите”.

Picture2

В клуб „Литературна броеница” и клуб „Песента на колелетата” към проект „Бяла лястовица” се проведе занятие на лектори от фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич.
Учениците продължиха разговорите от предишната среща за приятелството, доверието, взаимопомощта.
В това занятие децата бяха разделени на групи, в които бяха поставяни в различни ситуации и отговаряха в какви случаи се чувстват обидени и наранени и дали се замислят, когато самите те нараняват околните с думи или действия.
Всички участваха с огромно желание в игрите и разрешаването на казусите, поставени от лектора.

В клуб „Литературна броеница” и клуб  „Песента на колелетата”  към проект „Бяла лястовица”   гостуваха лектори от фондация „Ръка за помощ”, гр. Добрич. Гост бе г-н  Робърт от САЩ.

Децата разговаряха за приятелството, доверието, взаимопомощта. Обсъждаха казуси, отнасящи се за ревността между приятелки или приятели. Всички участваха в игри за концентрация.

В една от игрите участниците бяха разделени на двойки. Единият беше със завързани очи и трябваше да се довери на  другия, който го превеждаше през препятствия в стаята. Децата разбраха колко голяма е отговорността, когато трябва да оправдаеш гласувано доверие.

В друга игра учениците сами режисираха филми. Героите трябваше да изпълняват   различни роли – на тормозени ученици; на такива, които осъществяват тормоз над другите; на герои, които помагат на съучениците си и на такива, които винаги остават странични наблюдатели.

Учениците с желание участваха в игрите и дискусиите и задаваха въпроси на лекторите за приятелството, за тайната. Най-много разногласия предизвика  въпросът –  нужно ли е  да пазим тайна, която ни кара да се чувстваме наранени и неспокойни, трябва ли да я споделим с родители и учители.

Всички си обещаха да се видят скоро и да разговарят за проблемите, които ги вълнуват.

Picture2

На 15.12.2015 г. учениците от  клуб „Песента на колелетата“ към проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, подготвиха табло с коледни стихове, картички, писма до Дядо Коледа.

Децата работиха с огромно желание в занятията под ръководството на  ръководителя си Надежда Георгиева. Всеки твори според възможностите си – съчиняваха кратки коледни стихотворения, изработиха красиви поздравителни картички. Всички ученици от клуба написаха писма до Дядо Коледа, в които споделиха своите мечти и желания.

Най-добрите стихове, пожелания, писма и картички бяха представени на специално табло във фоаето на ОУ „Добри Войников“.

На 14.12.2015 г. ученици от ОУ „Д. Войников“, с. Победа и СОУ „Дора Габе“, гр. Добрич  посетиха ЦДГ „Надежда“, гр. Добрич към фондация „Ръка за помощ” с коледен поздрав.

Събитието бе организирано по проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ, в рамките на който двете училища са партньори.

С много любов децата от клубовете „Литературна броеница“ в двете училища и „Песента на колелетата“ в ОУ „Д. Войников“, с. Победа рецитираха стихове за най-прекрасния празник – Коледа, пяха народните песни „Йовано, Йованке“ и „А, бре, воденичарю“, танцуваха.

Малките коледари от двете училища отправиха своите благопожелания и песни към възпитаниците на детската градина и техните ръководители.

В края на тържеството гостите от СОУ „Дора Габе“, гр. Добрич поднесоха питка на домакините с пожелание за много успехи през новата година.

На 11.12.2015 г. в ОУ „Д. Войников”, с. Победа се проведоха занятия на лектори от НПО „Ръка за помощ”, гр. Добрич по проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ. Събитието се организираха от клубовете „Литературна броеница” и „Песента на колелетата”.
С децата от двата клуба работи по един лектор. Учениците бяха предразположени с въпроси за доброто и злото в нашия свят, отговаряха как се чувстват, когато хората се отнасят добре с тях, когато са обичани и уважавани и какво изпитват, когато някой е враждебен или агресивен без да са му дали повод за това. Участвайки в различни игри, разбраха колко трудно се гради приятелство и колко лесно се разваля то.
Лекторите „предизвикаха” малките и големи ученици да се превърнат в артисти и да изиграят различни емоции – радост, обич, страх, обида, приятелство, подигравка.
Игрите бяха посрещнати с много интерес, усмивки и желание за участие и добро представяне.

На 09.12.2015 г. ученици от клуб „Песента на колелетата“ по проект „Бяла лястовица“, финансиран от ЦОИДУЕМ подредиха изложба от картини.

Под ръководството на ръководителя на клуба г-жа Надежда Георгиева  в продължение на няколко часа те рисуваха комикси по любими приказки и разкази от българската литература – „Тримата братя и златната ябълка“, „Малкият принц“, „Приказка без край“, „Щастливият принц“, „По жътва“, „Една българка“ и „По  жицата“.

След приключване на работата по комиксите малките художници ги подредиха в специален кът.

На 09.12.2015 г. в ОУ „Д. Войников”, с. Победа се проведе образователна беседа с ромски лидер „Открий себе си”. Събитието се организира от клуб „Сали Яшар” в рамките на проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Гостува ни Юлиян Георгиев – председател на читалище „Романо дром”, гр. Добрич. Той запозна учениците с детските си години и сподели колко трудно е завършил 8 клас, поради нежеланието да учи.

След  време решил да продължи да учи, за да вземе шофьорска книжка и тогава настъпил прелом в отношението му към образованието.

След основното образование той завършил средно и бил приет да учи висше образование в Шуменския университет, където получил степените бакалавър и магистър, завършвайки профил „Психология”.

Г-н Георгиев запозна участниците от клуб „Сали Яшар” и с дейността на ръководеното от него читалище „Романо дром”. Учениците  рабраха, че там той работи с 60 деца по много проекти, посетили са редица европейски държави.   Гостът предразположи учениците като им заговори на ромски език и демонстрира различни варианти на ромския език.

Той определи себе си като част от миллета – общност, към която принадлежат по-голямата част от нашите ученици.

Учениците зададоха много въпроси на г-н Юлиян Георгиев и с голям интерес изслушваха отговорите.

В края на срещата те подариха на госта гривна, изработена в клуба и картина с нарисувана бяла лястовица

На 30.11.2015 г. в клуб „Сали Яшар”  към проект „Бяла лястовица”  гостуваха ученици от клуб „Танцът на четката” от СОУ „Дора Габе”, гр. Добрич, което е партньор на нашето училище в рамките на проекта, който е финансиран от ЦОИДУЕМ.

Участниците от двата клуба се запознаха и и започнаха да рисуват по зададената тема „Златна есен, плодородна”. След приключване на занятието бе решено да бъде подредена изложба, в която да бъдат подредени всички рисунки.

Гостите поднесоха подарък – предмети, изработени в клуба им. По време на съвместното занятие учениците от двете училища се сприятелиха и си обещаха отново да се видят.

На 28.11.2015 г. и 29.11.2015 г. учители от ОУ „Добри Войников“, с. Победа  и СОУ „Дора Габе“, гр. Добрич участваха в обучение на тема „Иновативни форми  и методи при работа с ученици и родители в интеркултурна среда“ по проект „Бяла лястовица“ към ЦОИДУЕМ.

То се проведе в Апарт хотел Golden Line в курортен комплекс Златни пясъци. Обучението се води от Нели Николова от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

На участниците бяха представени няколко презентации: „Интеркултурна класна стая“, „Мениджмънт на класа в интеркултурна среда“, „Ролята на учителя като фактор за създаване на интеркултурна среда“, „Партньорство между  училището и родителите“. Всички заедно решаваха казуси, свързани с подобряване климата в училище и засилване на връзката между учители и родители. Това се осъществи и под формата на игри, в които  преподавателите влизаха на роли на други хора.

В края на обучението всички получиха сертификати за успешно завършено обучение.

На 28.11.2015 г. в клуб „Литературна броеница”  към проект „Бяла лястовица”  гостуваха ученици от СОУ „Дора Габе”, гр. Добрич, което е партньор на нашето училище в рамките на проекта. Гостите с интерес разгледаха класните стаи, компютърния кабинет, етнографския кът, изложбите с творби на свои съученици.

След това всички се събраха, за да започне съвместното занятие, което бяха подготвили малките участници от „Литературна броеница”.  В унисон с името на нашия проект още в началото прозвуча песента на Лили Иванова „По жицата”, на чийто фон ученици рецитираха стихове по произведения на Йовков и представиха етюди по най-известните му разкази. Малките артисти се превъплътиха в образите на Индже, Шибил и Рада, циганката Божура, красивата Албена. Много чувства вложиха момичетата, когато рецитираха стихове по мотиви от разказа „По жицата”.

Необичайният час продължи със самопредставянето на присъстващите. Всеки освен името си трябваше да каже какво най-много обича да яде. Това предизвика много усмивки по лицата на децата. Установи се, че любимите лакомства на почти всеки са шоколадът, сладоледът и плодовете. След разговорите за тези вкусотии всички решиха да изиграят няколко игри. Разделиха се на два отбора. В първата игра състезателите трябваше да подредят по едно съществително име, прилагателно име и глагол от отделни букви. В тази игра двата отбора бяха почти равностойни. Във втората игра учениците трябваше да познаят липсващи букви в дадена дума. Позналите правилната буква подреждаха на дъската частите на весело човече. В третата игра отборите подреждаха разбърканите думи в пословици и поговорки.

Весели и удовлетворени, в края на часа учениците от двата клуба си размениха подаръци, изработени от самите тях и се почерпиха с любимите си сладкиши  и бонбони.

На 26.11.2015 г. ученици, родители и ръководителите от клубовете „Сали Яшар” и „Литературна броеница” към проект „Бяла лястовица” в ОУ „Добри Войников”, с. Победа посетиха Етнографски комплекс „Старият Добрич“.
Малките участници от „Литературна броеница” разгледаха експонатите в Археологическия музей и се възхитиха на ценните исторически находки от Добруджа. Голям интерес във всички предизвика посещението във Възрожденското (килийно) училище намиращо се в музея.
Учениците от клуб „Сали Яшар” посетиха работилниците в комплекса и научиха за трудностите в сараческия занаят. Разгледаха ръчно ушитите терлици, шапки, чехли, ръкавици. Интерес предизвикаха старите немски машини, на които шият майсторите в ателието.

На 18.11.2015 г., по проект „Бяла лястовица”, финансиран от ЦОИДУЕМ в Дейност 3, се проведе занятие на тема „Посещение на ромски музиканти”. Участваха четирима музиканти и изпълнители: Алтънел Демир Сали, Сезгин Демир Али, Яни Антонов и Давид Симеонов Николов. Алтънел Сали и Сезгин Али изпълниха песен, на която са автори на текста и композитори. Яни Янков Антонов изпълни ромска песен, а Давид Симеонов, родител на ученичка от I клас, изпълни българска и ромска песен.

Донка Петрова, ръководител на клуб „Сали Яшар”, получи подарък от Симеон Кирчев Кънев от VII клас – картина с нарисувана бяла лястовица, символ на проекта.

Занятието продължи с много веселие, танци и усмивки. Освен родителите, включени в Дейност 3, клуб „Сали Яшар”, присъстваха много други родители и гости. Всички аплодираха изпълнителите и се забавляваха.

Среща за запознаване на родители и ученици с проекта „Бяла лястовица”