2018/2019

Да ни е честита новата стая за Занимания по интереси!
Учениците от Обединено училище “Добри Войников” отпразнуваха Василица (ромската Нова година) с весело междучасие. Четвърти клас, заедно с класната си ръководителка г-жа Василева, пресъздадоха подготовката и вечерта в ромското семейство за посрещането на Новата година. Вижте повече за изявите по проект “Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ.

Във връзка със занятие на тема „Усмивката” към клуб „Интеркултурен празничен календар” четвърти клас забавлявайки се изработиха „Весела усмивка“.

Коледно тържество в училище

На 21.12.2018 г., се проведе коледното ни тържество в училище. Ученици от всички класове представиха разнообразна музикално-литературна програма с коледни песни, стихове, сценки, танци, театър и топли пожелания за предстоящите празници. Те пресъздадоха как се е празнувал празникът Бъдни вечер в миналото, какви са традициите на коледуването по света, както и изненадаха Дядо Коледа и всички присъстващи родители и гости със знанията и уменията си. Благодарим за доброто настроение и усмивки, които донесоха на всички ни! Благодарим на всички преподаватели за всеотдайността и добрите резултати! Заедно видяхме как учениците разгръщат талантите си и следват интересите си, когато са в спокойна и подкрепяща ги среда. Благодарим и на тези, които се включиха в коледния базар с изработени от учениците красоти! Нека бъдем заедно още дълги години и със светли мисли да вървим напред!

Коледен базар организира Клуб „Интеркултурен празничен календар” по проект „Приказно пътешествие”  към   ЦОИДУЕМ.   вижте повече

Здравно възпитание   вижте повече

На 06.12.2018 г. във връзка с училищната програма за здравно възпитание на учениците представител от „Лайънс клуб“ д-р Бахлова посети и прегледа за гръбначни изкривявания учениците от I до III клас в ОбУ „Добри Войников“ с. Победа.

Със съдействието на медицинската сестра Гинка Кирова и екип на РЗИ – главен експерт Дона Георгиева и Севдалина Колева се проведоха дейности по компоненти на АТПХНБ с учениците от начален курс.

Предоставени бяха образователни материали по основните рискови за здравето фактори – алкохол, тютюнопушене, хранене,  физическа активност и спин. Бяха раздадени 42 броя хигиенни комплекти и спортни уреди.

На 01. 12. 2018 г. учители от ОбУ „Добри Войников“ взеха участие в обучение  на тема „Всеки ученик ще бъде отличник“: практики за активизиране на учениците и стимулиране на ученическата активност. Обучението беше по  проект „Квалификация на педагогическите специалисти“, организирано от ЦМЕДТ „Амалипе“. Педагогическите специалисти се запознаха с нови методики за работа с учениците.  Основната идея на обучението беше мотото „Всеки ученик ще бъде отличник“ да стане реалност в училище. На 01.12. беше и Световният ден за борба със СПИН. Присъстващите на обучението показаха своята съпричастност чрез червена лентичка, която е международният символ за солидарност към ХИВ-позитивните и тези, живеещи със СПИН.

Интервю на директора на ОбУ „Добри Войников“, с. Победа

22.11.2018 г. – Честване на 169-та годишнина от създаването на училището в с. Победа  вижте още…

За учениците и учителите от Обединено училище „Добри Войников” месец ноември  премина под знака на 169-годишния юбилей на родното училище.

Войниковите дни бяха открити на 16.11.2018 г. с волейболна среща между отбори на ученици и учители, проведена във физкултурния салон.  Победител стана отборът на учениците от 8-ми и 9-ти клас.

На 22.11.2018 г. на училищната сцена се проведе тържествен концерт, посветен на патронния празник. Той започна с презентация, представяща живота и делото на Добри Войников, подготвена от седмокласниците.

Малките мажоретки представиха танца „Росинка.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас пяха песни, представиха драматизациите „Приказка за доброто“, „Най-скъпоценният плод“ и „Сливи за скъсани учебници“.

Пети клас зарадва всички присъстващи с Циганско хоро и скечове. Ученици от 6-ти клас  участваха в празника с драматизация по приказката на Асен Разцветников  „Добрите стопани“.

Тържеството завърши със съвременен вариант на класическа приказка и презентация на деветокласниците „Съвременна приказка за най-важните неща в живота“.

Инициативи на Ученически парламент при ОбУ „Добри Войников“  

  • 15.11.2018 г. – Международен ден без  тютюнопушене. Инициативата е възникнала през 1971 г. През 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Ученици от VII клас, членове на Ученическия парламент, раздадоха брошури, разкриващи вредите от пушенето.
  • 16.11.2018 г. – Международен ден на толерантността. Членове на училищния парламент запознаха учениците от всеки клас с историята на този международен ден и обясниха, че  толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. Зададоха на своите съученици много  въпроси – дали,  когато с тях учат деца с увреждания или такива в неравностойно социално положение, някой не ги обижда или страни от тях, дали, когато извръщаме очи от просяците по улиците, от безпризорните деца, не показваме, че сме нечувствителни, нетолерантните и духовно бедни хора. Всички разбраха, че нетърпимостта е противоположното на толерантността, а на нетърпимостта се противодейства чрез възпитание в дух на толерантност. На всеки клас бе връчена брошура с основните принципи на толерантността.

„Мобилности за посещение на училища с кабинети за медиация и развита IT структура“
Във връзка с изпълнение на национална програма “Квалификация“ 2018 г. беше избран екип от Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа за участие в Модул „Мобилности за посещение на училища с кабинети за медиация и развита IT структура“. На 31 октомври екипът посети ОУ „Д-р Иван Селимински“ в град Сливен. Училището представи част от програмата за обучението на учителите като медиатори. Медиацията беше демонстрирана като иновативен подход, в който не чрез готови отговори, а чрез предоставяне на възможност засегнатите сами да изявяват своите искания, се постига оптимално разрешаване на проблемната ситуация.
Екипът посети и музея към училището, открит в чест на 100-годишнината от основаването му, запозна се с приложението на информационните и комуникационни технологии в училището и използването на разнообразни образователни платформи и софтуерни продукти (Мozabook, Уча.се, Phoenix, Scratch).

Седмицата на четенето в първи клас
Децата от втори клас гостуваха на първолаците. Те прочетоха приказката „Най-скъпоценния плод“. Всички слушаха внимателно и отговаряха на зададените им въпроси. Малките първокласници разбраха колко е важно да полагат усилия, за да придобият знания и колко ценно е това.
Накрая всички заедно отгатваха гатанки и искрено се забавляваха. Учениците доказаха, че в училище е много забавно, интересно и намериха нови приятелства.

Във връзка с Националната седмица на четенето в Клуб „Интеркултурен празничен календар” по проект „Приказно пътешествие” към ЦОИДУЕМ, се проведе литературно четене под надслов „Приказка ми прочети”. Четенето беше посветено на 130 години от рождението на голямата българска поетеса и писателка Дора Габе.
От представената презентация учениците се запознаха с живота и творческия път на поетесата. Ученичката Денис Костова показа възстановка на образа на поетесата.Тя поздрави четвъртокласниците и остана като член на журито за оценяване на четенето. Пред тях бяха поставени критерии за четене, а именно: спазване на препинателните знаци, четене с подходяща интонация, правилно четене, бързина на четене, точност, яснота, изразителност.
Крилатата фраза на поетесата, която беше написана на дъската „ Дечица, не мога без вас!” впечатли учениците. След конкурсната част те рецитираха стихове, написани от поетесата, пяха песни, рисуваха пейзаж по стихотворението „Обич”. На масата пред децата имаше книги, очила, тефтерче за телефонни номера,чаша за кафе, тесте карти –любимите вещи на писателката. Разгледаха вестник „Роден край”, издаден от родолюбиви българи в град Одеса (Украйна), в който е поместена статия за поетесата. Направен беше постер и подредена изложба от рисунките на децата. Занятието беше интересно за всички присъстващи.

Ученици и педагози демонстрираха действия по време на пожар
На 19.10.2018 г. в ОбУ „Добри Войников“ се проведе комплексно показно занятие на тема „Пожар“ за изпълнение на плана за защита при бедствия на пребиваващите в образователните институции.
Учениците упражниха действия при пожар, потушаване на последвал пожар и оказване на първа медицинска помощ.
След подаден сигнал за бедствие „Пожар“ директорът взе решение за евакуация, която се проведе организирано и без паника под ръководството на учителите. На пострадалите при пожара се оказа първа помощ от групата на БМЧК към училището.
На мястото пристигна пожарен автомобил на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич. Пожарникарите направиха демонстрации с участието на учениците как се действа с част от специализираното оборудване.
На занятието присъстваха инженер Тошко Петков – кмет на община Добричка, Илдъз Юнус – заместник кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“, Наташа Захариева и Марияна Станева – представители на община Добричка, г-н Любомир Тодоров – началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ към РУО – гр. Добрич, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, директори на общински училища и детски градини, кметовете на селата Победа и Котленци.
След комплексното показно занятие гостите бяха поздравени от ученици от ОбУ „Добри Войников“. Мажоретки изпълниха композицията „Трицветна плетеница“, театралният състав „Сто усмивки“ представи пиесата „Божура“ по Йордан Йовков, музикалната група „Сладкопойна чучулига“ изпълни песента „Калино, Малино“, танцовият състав „Танцът“ зарадва присъстващите с Варненско хоро, а танцов състав „Български народни танци“ представи танца „Кате, Кате“.


Първият учебен ден е съпроводен с много вълнения и емоции. Усмихнати детски лица и глъч изпълниха двора на Обединено училище „Добри Войников”.

В този прекрасен ден гости на нашето тържество бяха Илдъз Юнус – заместник кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“ в Община Добричка; председателят и членове на Общественият съвет към училището; представители на Училищното настоятелство; кметове, кметски наместници и читалищни дейци от съставните села; членове на Пенсионерския клуб, родители и общественост.

Децата рецитираха стихотворения за лятото, пяха и танцуваха. В този първи учебен ден най-развълнувани бяха първокласниците и техните родители. Те с нетърпение очакваха  да бие звънеца, да влязат в училище.

В редиците  бяха и  осмокласниците, които ще продължат образованието  си по специалностите „Шивачество“ и „Шлосерство“ до завършване на първи гимназиален етап.

Появи се и кралицата на книгите, която каза, че в училище е интересно, защото учениците  добиват знания като четат приказки, решават задачи, учат песни  и така стават по-умни, по-мъдри. Тя съобщи на всички присъстващи, че през цялата учебна година ще са заедно с децата в проект„ Приказно  пътешествие” към ЦОИДУЕМ, по който нашето училище ще работи втора година.